figiel Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Przepis ten jest z "Kuchni Polskiej" .Wypróbowałam go kilka razy.Bardzo ciekawie wygląda .....i smakuje jak pierniczki "Katarzynki". 40 dkg. cukru 25 dkg. miodu ,naturalny lub sztuczny 1 kg. mąki /niecały/ 2 jaja 10 dkg. tłuszczu 1,5 dkg sody (około 1 łyżka ) 1 paczka przypraw do piernika dodatkowo : 50 dkg. gęstej marmolady,lukier wg.uznania Przygotować karmel - 2 łyżki cukru zrumienić na patelni ,wlać 1/8 szkl.wody ,zagotować.Gorącym karmelem zalać cukier,wymieszać ,dodać miód,przyprawy,,zagotować,ostudzić. Mąkę wsypać do miski (część zostawić na podsypanie) , dodać miód, sodę ,jaja ,stopiony tłuszcz, wymieszać. Wyłożyć ciasto na stolnicę (posypaną mąką) ,wyrobić ,jak na pierogi. Jeżeli ciasto jest za rzadkie ,dodać mąki, jeżeli za gęste ,dolać wody.Odstawić na 30 minut. Jak ciasto dobrze stężeje, na stolnicy kształtować wałek o średnicyok. 2,5cm. Pokroić na kawałki długości 3cm, lekko spłaszczyć na dłoni,kłaść po pół łyżeczki marmolady,zlepić , formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać gęsto na blasze ,nie zachowując rzędów.Cła blaszka musi byc gęsto zapełniona ,aby nie było pustej przestrzeni. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika , piec 30-40minut .Kulki piernikowe po wyrośnieciu ,łączą sie, tworząc kształt "bruku" Polukrować. Z tego samego przepisu piekę pierniczki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.