apsik Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Jest to przepis na pierniczki ,które należy zrobić praktycznie miesiąc wcześniej . SKłADNIKI 1 1/2 KG MąKI 3 MAłE PRZYPRAWY PIERNIKOWE 5 żółTEK 1 SZKLANKA MIODU-NAJLEPIEJ PRAWDZIWEGO 1 KOSTKA MASłA LUB DOBREJ MARGARYNY 1 JOGURT 400 G GęSTY-NATURALNY 1 łYżKA PłASKA SODKI 1/2 łYżECZKI AMONIAKU 1 1/2 SZKL CUKRU Do mąki przesianej na stolnicę dodać przyprawę,amoniak i sodkę. Masło,cukier,miód rozpuścić i do ciepłego ale nie gorącego dodać żółtka. Do mąki dodać jogurt i ciepłe rozpuszczone składniki. Zagnieść ciasto ,wałkować i wykrawać ciastka,piec około 1/2 godziny. Jest to duża porcja więc składniki można zmniejszyć.Zabieram się za nie dzisiaj bo one lubią długo czekać na zjedzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria02 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 A gdzie je przechowujesz? U mnie przy małych łakomczuszkach będzie to trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Mario po upieczeniu zostawiam troszkę do zjedzenia a resztę pakuję np.w papierową torbę lub puszkę i chowam...mam swoje miejsce. :P Dzisiaj też robiłam z jednego kilograma mąki-troszkę zmniejszyłam porcję,część dla znajomej a resztę dla siebie. Naprawdę polecam bo robi się bardzo szybko,nie ma ubijania ani ucierania. Bardzo smaczne są ciepłe a po godzinie już robią się twardsze i będą czekać do świąt,wtedy je polukruję i dowolnie ozdobię np.kolorowymi pisakami...mój synek bardzo lubi to robić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.