AnnaK Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,makę z proszkiem,olej i dokładnie wymieszać.Wlać do tortownicy i piec ok.30 min.w 180st.C Krem: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy mannej 1 kostka Kasi 9 łyżek cukru pudru szczypta kwasku cytrynowego Kaszkę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 10 minut, następnie cały czas mieszając ugotować,ostudzić. Ucierać margarynę z cukrem dodając porcjami zimną kaszkę i wsypać odrobinę kwasku.Masą przełożyć przekrojony na dwie lub trzy części placek. Posypka: 10 dkg płatków owsianych 2-3 łyżki cukru dowolny aromat Na patelni zrumienić płatki, dodać odrobinę tłuszczu, cukier i zapach. Wymieszać,przestudzić i posypać ciasto. Cytuj
Gość jareckibce Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam ja ciasto kroje na 3 części i jedną przekładam powidłami z czarnej porzeczki. nadaje to rozwiązanie lekko kwaskowaty smak ciasta.A po przekrojeniu ciasto lepiej wygląda polecam. :-) Cytuj
agadab Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 ciasto smaczne i szybko się je robi, ja do posypki dodaję olejek migdałowy i 2 łyżki masła, a do masy sok z cytryny zamiast kwasku. pozwalam mu "odpocząć" ze dwie godz w lodówce i...wcinamy! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.