Miuriel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Polecam na wigilię. Szczególnie jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie kolacji, śledzie mogą stać nawet 2 tyg w słoiku. To mój ulubiony sposób na śledzie. ;) 50 dag filetów śledziowych 2 łyżki cukru ćwierć szklanki oleju 3 - 4 łyżki octu 6 proc 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 dag cebuli 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy kilka ziarnek gorczycy W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia, dodać gorczycę, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2 - 3 dni. W lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni. Przepis pochodzi z książeczki: "Wigilia" Hanna Szymanderska. BIBLIOTEKA PORADNIKA DOMOWEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofik Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Jakie to mają być śledziki/? surowe czy mogą być solone, czy np w occie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamalu Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja tez robie te sledzie i sa naprawde pyszne tylko z octem trzeba uwazac jak dla mnie troche za duzo w tym przepisie. Kofik ja biore solone tylko zawsze probuje czy nie za slone jak sa mocno slone to mocze w wodzie. Przepis naprawde polecam. Danusia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pączuszek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Ciekawy przepis matiasy już kupione trochę wymoczę i zrobię zobaczymy czy są naprawdę dobre, czy będą potrawa wigilijną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 3 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ja kupuję śledzie solone i moczę je np. w mleku. Z octem wedle uznania. robiłam je ostatnio rok temu na wigilie i dobrze nie pamiętam, ale coś mi świta, że dawałam trochę mniej octu niż w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Miuriel zrobiłam śledziki z Twojego przepisu na święta i po prostu rewelacja,bardzo delikatne i naprawdę wcale nie za dużo octu. Polecam wszystkim bardzo na sylwestra jako przekąskę i oczywiście stawiam piąteczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Cieszę się,że Ci smakowały. Ja też robiłam je na święta. Wszystkich składników dałam "na oko" i wydawało mi się, że wlałam za dużo octu, ale po 2 dniach już go nie było czuć ( używam octu cytrynowego kamisa 6%) a o gorczycy całkiem zapomniała. Śledziki i tak wyszły dobre. w każdym razie wszyscy chwalili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Jak już wspominałam,lubimy śledzie w każdej postaci.Często próbuję nowe przepisy,nie zapominając o starych :) Właśnie się robią :D Dam znac po Świętach,jak smakowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Kolejne śledziki,które bardzo zasmakowały mojej rodzince i robię je bardzo często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@sia Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zrobiłam te śledziki na wigilię. Bardzo smaczne i szczerze wszystkim polecam :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@sia Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dziś zrobiłam je ponownie, czekają już na Wigilię :) Polecam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dziękuję za przypomnienie tego przepisu.Pamiętam,że bardzo nam smakowały te śledzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.