kofik Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Ciasto: 2 jajka 1 proszek do pieczenia mały 5 łyżek masła topionego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru wszystko razem mieszamy w miseczce i wlewamy do mąki, mąki tyle by ciasto nie było twarde. (dokładnie nie pamiętam, ale jak zrobie przed świętami to napisze ile zużyłam, jednak na wyczucie fajnie się robi, jak mi się udało, to napewno nie będzie problemu). Ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy placki. Masa: 1 szkl. cukru 1 litr mleka 3 jajka 4 łyżki mąki 6 łyżek masła topionego Zagotować pół litra mleka. W reszcie rozkłucić jajka, masło, cukier, mąkę i dobrze wymieszać. Zalać na gotujące sie mleko, i ugotować budyń. Zimną masą przełożyć placki. Posypać cukrem pudrem. Najlepszy jest na drugi dzień, bo placki zmiękną i cisto robi się kruchutkie i pyszne. smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.