slodziuutkaa Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Przepisy pochodzą z książki Bożeny Zak- Cyran "Odnowa na talerzu" Kotlety porowo- orzechowe Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 średniej wielkości por łyżka masła sklarowanego 2 łyżki orzechów włoskich sól, pieprz zielona pietruszka olej rzepakowy lub inny do smażenia otręby pszenne sos sojowy tymianek Wykonanie: Płatki zalać w miseczce wrząca wodą, 1 cm ponad powierzchnię płatków i odstawić do napęcznienia na 20 min. Orzechy posiekać i wyprażyć na suchej patelni, mieszając drewnianą łyżką. Pory umyć i pokroić w drobniutkie paseczki. Podsmażyć je na maśle. Płatki wymieszać z porem i orzechami, dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Posiekać drobno zielona pietruszkę i dołożyć do masy. Formować wilgotnymi rękami małe kotleciki, obtaczać je w otrębach i smażyć na rozgrzanym oleju. A oto kilka innych wariantów uzyskania różnych smakowo kotletów, których bazą są płatki: - Starta na tarce marchew i podduszona na maśle, wyprażone orzechy, sos sojowy, rozmaryn; - Podduszony na maśle starty seler, posiekane obrane migdały; - Rozkruszone tofu z marynaty, posiekany czosnek, majeranek, pieprz; - Pieczarki starte na tarce i podduszone z cebulą na oleju, pieprz; - Drobno pokrojona i podduszona na oleju cebula, tymianek; - Ugotowana fasola, cebula podsmażona, pieprz, kminek, majeranek. Ilość poszczególnych składników jest dowolna, ale powinna być taka, aby płatki dały się skleić w zwartą masę, z której formujemy małe kotleciki. Ja jak do tej pory próbowałam wariant, na który podaje główny przepis. Kotleciki są wyśmienite. Mam nadzieje, ze i Wam posmakują. Gdyby ktoś zdecydował się na inny wariant, to proszę się z nami podzielić opinia ? Smacznego ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi