margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 składniki Ciasto: 3 szk. mąki 6 żółtek 37,5 Kasi 1 łyżeczka cukru pudru ½ proszku do pieczenia Wierzch: 6 białek 1,5 szk. cukru 3 łyżki ziemniaczanki 1 łyżka kakao ½ łyżeczki soku z cytryny 0,75-1 kg truskawek sposób przygotowania Mąkę posiekać z Kasią, dodać żółtka, proszek, cukier puder. Zagnieść ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałym wylepić spod tortownicy Truskawki opłukać i oczyścić. Pokroić na połówki i układać na cieście. Oprószyć lekko kakao. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na 2 części. Jedną zatrzeć na „pazurkach” na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec 40-60 min w piekarniku nagrzanym do 180-2000C. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.