margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 https://www.mniammniam.pl/obrazki/blk.gif Ciasto ktore znalazlam w ksiazece od margaryny Kasi i ktore przypadlo do gustu calej mojej rodzinie. składniki Ciasto: 4 szkl. mąki 1 ½ kostki Kasi ¾ szkl. pudru 6 żółtek 1 op. proszku do pieczenia (16 g) 1 op. cukru waniliowego Do przełożenia: 1 szkl. cukru 6 białek krem karpatkowy (kupny lub wg wlasnego przepisu) 1 słoik powideł śliwkowych 20 dag orzechów włoskich, łuskanych 100 g wódki sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron i podzielić na 2 części. Wylepić nim 2 jednakowe formy. Posmarować powidłami śliwkowymi. Białka ubić ze szklanką cukru i wyłożyć na powidła na to orzechy. Piec 40-50 min w temp. 175 stopni. Przygotować krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu i dodać do niego alkohol. Na pierwszy placek nałożyć krem i przykryć drugim, orzechami do spodu. Polać polewą czekoladową. Ja krem karpatkowy robie sama, ale podaje przepis wg Kasi. Cytuj
marzycielka Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 to ciasto to pani Walewska lub Pychotka-jest pyszne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.