margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 https://www.mniammniam.pl/obrazki/blk.gif Ciasto ktore znalazlam w ksiazece od margaryny Kasi i ktore przypadlo do gustu calej mojej rodzinie. składniki Ciasto: 4 szkl. mąki 1 ½ kostki Kasi ¾ szkl. pudru 6 żółtek 1 op. proszku do pieczenia (16 g) 1 op. cukru waniliowego Do przełożenia: 1 szkl. cukru 6 białek krem karpatkowy (kupny lub wg wlasnego przepisu) 1 słoik powideł śliwkowych 20 dag orzechów włoskich, łuskanych 100 g wódki sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron i podzielić na 2 części. Wylepić nim 2 jednakowe formy. Posmarować powidłami śliwkowymi. Białka ubić ze szklanką cukru i wyłożyć na powidła na to orzechy. Piec 40-50 min w temp. 175 stopni. Przygotować krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu i dodać do niego alkohol. Na pierwszy placek nałożyć krem i przykryć drugim, orzechami do spodu. Polać polewą czekoladową. Ja krem karpatkowy robie sama, ale podaje przepis wg Kasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzycielka Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 to ciasto to pani Walewska lub Pychotka-jest pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.