margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Wszystkie przepisy mojej mamusi cieszyly sie zawsze powodzeniem... Sprobujcie i sprawdzcie. Ciasto: 6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ kostki Kasi, kakao, jabłka lub agrest z kompotu. Krem: 2 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, (nie konieczny) 1 kostka KASI, 8 łyżek krupczatki. sposób przygotowania Ubić białka ze szczyptą soli i kiedy będą ubite dodawać cukier. Następnie po 1 żółtku (nie ubijać za długo). Dodać przesianą mąkę z proszkiem i na końcu roztopiony tłuszcz (masa zrzednie). Pół ciasta wlać na blachę a do drugiej części dodać ok. 3 łyżki kakao (można też dodać łyżkę śmietany). Wyłożyć kleksy ciemnego ciasta na jasne a następnie owoce. Jabłka docisnąć lekko aby ciasto zakryło je podczas rośnięcia. Piec ok. 30-45 min w temp 1750C. Rozpuścić krupczatkę w odlanym mleku. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczoną mąkę. Zagotować i ostudzić. Utrzeć Kasię dodając po łyżce budyniu. Włożyć na placek i polać polewą czekoladową robiąc „esy floresy”. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.