Skocz do zawartości

Fale Dunaju Mojej Mamy


margheritac

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie przepisy mojej mamusi cieszyly sie zawsze powodzeniem... Sprobujcie i sprawdzcie.

Ciasto:

6 jajek,

1 szkl. mąki,

1 szkl. cukru,

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

½ kostki Kasi,

kakao,

jabłka lub agrest z kompotu.

Krem:

2 szkl. mleka,

¾ szkl. cukru,

1 cukier waniliowy, (nie konieczny)

1 kostka KASI,

8 łyżek krupczatki.

sposób przygotowania

Ubić białka ze szczyptą soli i kiedy będą ubite dodawać cukier. Następnie po 1 żółtku (nie ubijać za długo). Dodać przesianą mąkę z proszkiem i na końcu roztopiony tłuszcz (masa zrzednie). Pół ciasta wlać na blachę a do drugiej części dodać ok. 3 łyżki kakao (można też dodać łyżkę śmietany). Wyłożyć kleksy ciemnego ciasta na jasne a następnie owoce. Jabłka docisnąć lekko aby ciasto zakryło je podczas rośnięcia. Piec ok. 30-45 min w temp 1750C.

Rozpuścić krupczatkę w odlanym mleku. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczoną mąkę. Zagotować i ostudzić. Utrzeć Kasię dodając po łyżce budyniu. Włożyć na placek i polać polewą czekoladową robiąc „esy floresy”.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.