margheritac Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 składniki Składniki: 60 dag mąki 30 dag cukru pudru 6 jaj 30 dag Kasi 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy 40 dag powideł śliwkowych, lub dowolne owoce np. agrest 10 dag orzechów włoskich 1 kisiel wiśniowy polewa czekoladowa sposób przygotowania Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i Kasią posiekać na stolnicy, dodać żółtka i 20 dag cukru. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części (2 większe i 1 mniejszą). Do jednej większej części dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżką wody i ponownie zagnieść. Wszystkie części włożyć na 30-40 minut do zamrażalnika. Po zamrożeniu najpierw ścieramy na blachę 1 większą część jasnego ciasta. Lekko je przygniatamy i wkładamy powidła lub owoce, a na nie ścieramy ciemne ciasto. Ubijamy dobrze białka, dodajemy 10 dag cukru i kisiel. Lekko mieszamy. Białka kładziemy na ciemne ciasto. Warstwę białek posypujemy posiekanymi orzechami i na wierzch ścieramy część białego ciasta. Pieczemy około 55-60 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.