margheritac Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 składniki ¼ l mleka 40g kawy 6 zóltek 23 dag cukru ja dodaje znacznie mniej gdyz nie lubie slodkich deserow. 4 lyzki koniaku 400 ml smietany kremówki (2 szklanki) Przybranie: ¼ l smietany kremówki 16 ziarenek kawy 1 lyzka posiekanych orzechów pistacjowych sposób przygotowania Mleko zagotowac, wsypac kawe, ponownie zagotowac i odstawic. Po 5 min. przefiltrowac przez sito. Zóltka wymieszac z cukrem i stopniowo dodawac kawe z mlekiem. Krem ubijac do zgestnienia. Wystudzic w zimnej kapieli wodnej z kostkami lodu stale mieszajac. Dodac koniak i wymieszac. Smietane ubic i wymieszac z kremem. Napelnic forme, która do ostatniej chwili nalezy chlodzic w zamrazarce. Krem przykryc folia i zamrozic. 1 wersja: Forme zanurzyc w zimnej wodzie. Odwrócic dnem do góry i wysunac krem na talerz. Przybrac rózyczkami z bitej smietany, ziarnkami kawy, orzeszkami. 2 wersja: klasc w pucharkach do lodu jako lody domowej roboty. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Ponoć nie ma głupich pytań ale ja zadam: kawa ma być sypka czy zaparzona? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.