Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
margheritac

Krem Mocca Z Bita Smietana

Rekomendowane odpowiedzi

składniki

¼ l mleka

40g kawy

6 zóltek

23 dag cukru ja dodaje znacznie mniej gdyz nie lubie slodkich deserow.

4 lyzki koniaku

400 ml smietany kremówki (2 szklanki)

Przybranie:

¼ l smietany kremówki

16 ziarenek kawy

1 lyzka posiekanych orzechów pistacjowych

sposób przygotowania

Mleko zagotowac, wsypac kawe, ponownie zagotowac i odstawic. Po 5 min. przefiltrowac przez sito.

Zóltka wymieszac z cukrem i stopniowo dodawac kawe z mlekiem. Krem ubijac do zgestnienia. Wystudzic w zimnej kapieli wodnej z kostkami lodu stale mieszajac. Dodac koniak i wymieszac.

Smietane ubic i wymieszac z kremem. Napelnic forme, która do ostatniej chwili nalezy chlodzic w zamrazarce. Krem przykryc folia i zamrozic.

1 wersja: Forme zanurzyc w zimnej wodzie. Odwrócic dnem do góry i wysunac krem na talerz. Przybrac rózyczkami z bitej smietany, ziarnkami kawy, orzeszkami.

2 wersja: klasc w pucharkach do lodu jako lody domowej roboty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ponoć nie ma głupich pytań ale ja zadam: kawa ma być sypka czy zaparzona?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.