margheritac Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Skladniki: 15 dag drobnego ryzu 1 litr mleka 15 dag cukru 3 jajka 1/4 szklanki jakiegos alkoholu, np.koniaku (ale mysle ze bez alkoholu tez mozna zrobic) sok z 1, 5 cytryny + skorka z jednej sposób przygotowania Zagotowac mleko ze szczypta soli. Kiedy wrze wsypac ryz i mieszaja gotowac 10 min. Wylaczyc ogien i mieszac od czasu do czasu do lekkiego ochlodzenia. Dodac cukier, skorke i sok z cytryny, alkohol. Dodac jajko mieszajac mikserem bez ubijania, dodac nastepne jajko kiedy pierwsze bedzie dobrze wmieszane, i 3 jajko, kiedy drugie bedziec wmieszane. Wylac mase bardzo rzadka do foremki malej: (ja uzylam 25x18) i pozostawic na 1 godzine. Na wierchu powinna sie uformowac pianka. wlozyc do piekarnika srednio nagrzanego i piec 45 minut. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.