margheritac Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 składniki • 1 Sos grzybowy staropolski • Rosół drobiowy 2 kostki • Ziarenka Smaku (do smaku) • 700 g ziemniaków • 200 g pieczarek • 500 g mrożonego szpinaku • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 łyżka masła • 100 ml słodkiej śmietany 12% • 100 g startego żółtego sera • pieprz • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia sposób przygotowania Ziemniaki i pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry. Zagotować 0,75 litra wody z kostkami rosołowymi, wrzucić ziemniaki. Gotować 6 minut, wyjąć. Do tej samej wody włożyć pieczarki, zagotować, odsączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, dusić do odparowania płynu. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem śmietany. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać kolejno oprószając Ziarenkami Smaku i pieprzem: ziemniaki, pieczarki, połowę sosu, szpinak, połowę sera, ziemniaki, sos. Całość posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C przez 25-30 minut. Czas oczekiwania: 30 minut. https://' target="_blank"> Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.