Skocz do zawartości

Ciasto Z Porzeczkami


Basia K

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłam je w Poradniku Domowym.Własnie sie piecze.Niestety,nie uraczę Was zdjeciem,bo chwilowo jestem bez aparatu.

Ciasto

25 dag mąki

0,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

15 dag masła lub margaryny

jajko

szczypta soli,łyżka wody

Nadzienie

50 dag obranych czerwonych porzeczek

4-5 białek

20 dag cukru (ja użyłam pudru)

Mąkę posiekac z tłuszczem,dodac cukry,sól,jajo,wodę i zagniesc ciasto.Mocno schłodzic w lodówce.Nastepnie wylepic nim dno i boki (ok 3 cm) natłuszczonej tortownicy.Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez 10 minut.

W międzyczasie ubic białka na sztywną pianę.Pod koniec dodawac stopniowo cukier.Ubijac,az piana bedzie lśniąca.Wtedy dodac porzeczki,delikatnie wymieszac i rozłożyc na podpieczonym spodzie.

Wstawic ciasto do piekarnika i piec ok.45 minut w temp.160-170 stopni,aż piana lekko się zrumieni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm... brzmi ciekawie.. Basiu daj znać jak się upiekło i jak smakowało bo porzeczek w ogródku mnóstwo i mam chęć wypróbować ten przepis za kilka dni :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wytrzymałam,skosztowałam jeszcze ciepłe.Nie będę skromna... :P Bardzo dobre. Porzeczki są troszkę kwaśne,ale piana jest na tyle słodka,ze to równoważy. Nie opadło,w tortownicy 26 cm wyszło mi wysokie na ok 5 cm. Szkoda,że nie mam aparatu,bo fajnie wygląda,ale może ktoś spróbuje i przy okazji zrobi zdjęcie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chyba spróbuję ale dopiero za kilka dni, bo wczoraj piekłam Murzynka z Kokosem wg przepisu Eli. Po upieczeniu postaram się zrobić fotkę. Czy ciasto posypać pudrem czy może jakiś lukier na wierzch? Pozdrowienia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

maria02

Piekłam to ciasto pierwszy raz...Dokładnie piekłam w piekarniku elektrycznym w temp.170 stopni,a piekło się +/- 40 minut.

Samo ciasto(spód) jest niskie,więc najważniejsze to chyba obserwowac bezę,żeby za bardzo się nie spiekła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można urozmaicić nieco dodając do piany z porzeczkami pokruszone płatki migdałowe. Mnie to ciasto odpowiada bo lubię kruche :D A na wierzch położyć po upieczeniu porzeczki jeszcze na gałązkach i oprószyć lekko cukrem pudrem, będzie się ładnie prezentować. Tak właśnie zrobiłam ale z chwilowego braku aparatu (pojechał nad morze) nie mogłam zrobić zdjęcia. Ciasto dobre, ładnie urosło. Polecam innym smakoszom kruchych ciast :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam,

Wczoraj upiekłam to ciasto, bo dzisiaj mam gości.

Rano spróbowałam, zrobiłam zdjęcie - wygląda apetycznie i jest smaczne.

post-8-092081700 1309951227_thumb.jpg post-8-053246500 1309951256_thumb.jpg

post-8-053536100 1309951274_thumb.jpg post-8-054093300 1309951291_thumb.jpg

Troszeczkę mi usiadło, ale to wina piekarnika, w którym piekłam :grin:

Skorzystałam z rady Kingi i udekorowałam ciasto gałązkami porzeczek - tak też podam gościom :)

Do ciasta zamiast 1 jajka dałam 4 żółtka, a białka potem wykorzystałam do piany.

Za przepis i za porady bardzo dziękuje :D

Serdecznie pozdrawiam i polecam to ciasto, bo jest szybkie i dobre :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.