Kaliope Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Witam wszystkich Smakowiczów. Zamieściłam juz na forum przepis na babke ucieraną. Tym razem babka w innej odsłonie :arrow: Składniki i wykonanie pozostają niezmienione. Pomyślałam jednak, że można spróbować upiec babkę z kruszonką (a czemu nie :arrow:) i innymi dodatkami (to już pomysł innych Forumowiczów). A zatem: Ciasto - patrz: babka ucierana :arrow: Kruszonka: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1/2 szklanki cukru - 15 dag masła - cukier waniliowy Zagnieść ręką na kruszonkę. Im bardziej "mokra" tym lepiej! Można dać też odrobinkę smalcu. Lepiej używać do kruszonki masła niż margaryny. Zrobiłam ciasto z mojego przepisu na babkę ucieraną a następnie 1/3 wymieszałam z pokruszona czekoladą deserową i na wierzch kruszonka... ... pozostałe ciasto wlałam do większej formy i powduszałam do ciasta pokrojone jabłka (wcześniej skropione sokiem z cytryny i posypane cukrem i cynamonem). Na wierzch kruszonka... a potem oblałam czekoladą... Polecam :arrow: Można kombinowac z innymi dodatkami (np. suszonymi owocami, bakaliami etc.) Cytuj
figiel Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Ajajaj ,ale baby !!!!! Z czekoladą jeszcze nie piekłam ;wyglądają świetnie . Dobry pomysł z kruszonką .......mozna kombinować na wszystkie sposoby .Dobrze ,że dodałaś zdjęcia :arrow: . Pozdrawiam !!!!!!!!! Cytuj
Kaliope Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Figielku cieszę się, że baby przypadły Ci do gustu :arrow: Koniecznie spróbuj kiedyś z czekoladą! Myślę, że z mleczną byłaby jeszcze lepsza ale akurat piekłam z tym, co było pod ręką. Wszystkim smakowało. A z kruszonką jest ciekawie... coś przynajmniej chrupie między zębami :arrow: Pozdrawiam!!!!!!!! Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Kolejny raz upiekłam babkę z kruszonką... tym razem przeszła moje najśmielsze oczekiwania.. urosła olbrzymia, aż zaczęła powoli wychodzić z formy :-? Zdjęcie zrobione bardzo późnym wieczorem po wyjęciu z piekarnika. Zachęcam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi