Kaliope Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2008 Na forum jest już przepis na sernik gotowany, jednak ja mam trochę inny przepis więc zamieszczam go osobno. Gorąco polecam - bardzo delikatny w smaku, najlepszy na drugi, trzeci dzień. Ciasto:- 35 dag mąki - 20 dag margaryny - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec placki w temp. 170-180 stopni (aż się lekko zrumienią, około 20 minut) Masa serowa: - kilogram białego sera półtłustego - 1,5 szklanki cukru - 20 dag masła - 2 jajka - 1 cukier waniliowy - budyń waniliowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - ewentualnie bakalie - Ser przepuścić przez maszynkę, dodać masło, jajka cukier i wymieszać - przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu (najlepiej na płycie) - zdjąć z ognia, wsypać budyń i zamieszać po czym ponownie zagotować - ostudzone placki przekładać gorącą masą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa11 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Smakowicie wygląda i chyba, tak samo smakuje :D :roll: Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Ewo.. jest to jeden z moich ulubionych serników.. niby proste ciasto ale smak niepowtarzalny.. ja lubię nawet jeszcze ciepły ale najlepszy jest na drugi dzień. Najlepiej z prawdziwego, wiejskiego sera swojej roboty. Mmmm... polecem. Dziękuję i pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.