Kaliope Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Upiekłam wczoraj tort dla mojej siostry na jej urodzinki. Nie mogłam się zdecydować co do jednego przepisu więc wykorzystałam dwa zamieszczone na forum i zrobiłam tort "kombinowany" ;) Na spodzie i na wierzchu jest ciasto orzechowe z przepisu na "Łącki przekładaniec" (z tym, że oprócz orzechów włoskich dodałam też orzeszki ziemne w karmelu), a środkowy placek to beza kokosowa z przepisu na "Tort kokosowo-kawowy". Kremy są dwa: kawowy z czekoladą i biały, śmietankowy (to już moja inwencja a przepisy zamieściłam już kiedyś na forum). Oto efekt: Mimo że tort powstał z połączenia różnych przepisów, taka kombinacja smaków bardzo wszystkim odpowiadała i po torcie nie ma śladu. Polecam więc wszystkim ;) Cytuj
apsik Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Kingo torcik pierwsza klasa-fajnie mieć taką siostrę jak Ty-moje nie pieką nic dla mnie. ;) Podoba mi się dekoracja a przekrojony wygląda bardzo...bardzo zachęcająco. Pozdrawiam Cię serdecznie. Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Cudny torcik,mam pytanie w jakiej postaci dodałaś orzeszki w karmelu-zmielone czy pokrojone?To ciasto orzechowe musi być pyszne ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za miłe słowa ;) l Lubię piec i gotować dla rodziny a za siostrą się stęskniłam bo prawie 2 lata się nie widziałyśmy ;) andy8 orzeszki w karmelu pokroiłam nożem, dość grubo, tak jak orzechy włoskie.. i dałam trochę mniej cukru bo były już słodkie przez ten karmel. Placek orzechowy jest baaardzo dobry.. właśnie ta "część" torta wszystkich zaintrygowała :D Pozdrawiam Was serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi