Gość leonsjo Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 25 dag ryżu 40 dag kiełbasy 1 duża cebula 1/2 czerwonej papryki 1 kostka rosołowa (nie drobiowa) 1 mała puszka koncentratu pomidorowego olej (do zeszklenia cebuli) 10 dag żółtego sera sól, pieprz vegeta lub przyprawa grillowa Ugotować dwie torebki ryżu na półtwardo (8 min.). Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a po 3-4 minutach pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Wsypać ugotowany wcześniej ryż. W osobnym naczyniu rozpuścić kostkę rosołową z niepełną szklanką wrzątku (ok. 200 ml). Kiedy ryż pochłonie olej, wlać bulion. Dusić pod przykryciem 10-15 min. Koncentrat pomidorowy rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do risotta. Dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze 5 min. Dodać połowę startego żółtego sera, zamieszać i przyprawić do smaku. Podawać posypując na talerzach resztą startego żółtego sera. Lepiej smakuje z ogórkiem korniszonym lub z sałatką z buraczków. Czas przygotowania: 50-60 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.