Kaliope Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Przepis pochodzi z książki "Benedyktyńskie smaki i smaczki", od siebie dodałam twarożek i peczarki i w takiej wersji bardzo mi smakuje: Składniki: - 1 kg brokułów (mogą być mrożone) - 2 łyżki oleju - po łyżeczce: majeranku, rozmarynu i oregano - 30 dag pieczarek - twarożek o pikantnym smaku ciasto: - 1/3 kg mąki - jajko - 1/2 kostki miękkiego masła - szczypta soli - kilka łyżek mleka lub 3-4 łyżki gęstej śmietany sos beszamelowy: - szklanka mleka - 2 łyżki mąki - 20 dag żołtego startego sera - 1/4 kostki masła - sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej Wykonanie: - z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrabiać je tak długo aż będzie odstawało od ręki. Włożyć do lodówki - brokuły podzielić na cząstki, opłukać, osuszyć i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju - pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć doprawiając wg uznania solą i pieprzem (można skroić cebulkę) - przygotować sos: roztopić masło na patelni, dodać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki. Dolać mleko i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką, dodać starty żółty ser, wymieszać -schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć n blachę posmarowaną masłęm - podpiec lekko w nagrzanym piekarniku (150-170 stopni) - wyjąć blachę zpiekarnika, ciasto posmarować cienką warstwą dowolnego twarożku o pikantnym smaku (można zwykły twaróg rozgnieść widelcem dodając gęstą śmietanę i przyprawy, np. paprykę w proszku albo czosnek, jak kto woli) - na twarożek wyłożyć podsmażone pieczarki - brokuły zmieszać z sosem beszamelowym a następnie wyłożyć równą warstwą na podpieczone ciasto - wierzch posypać przyprawami (według mnie taka mieszanka przypraw jest idealna, daje piękny zapach przy pieczeniu i wyrazisty smak) - wstawić do piekarnika (180 stopni) na 20-30 minut - podawać na ciepło Zachęcam do wypróbowania przepisu, mnie najbardziej smakuje z keczupem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.