Gość Mała-Maria Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Oto mój pierwszy przepis na: Makowiec z galaretką Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 1 szkl. cukru * 4 łyżki oliwy * 1 szkl. mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem i olej- wymieszać. Piec około 30 minut. Składniki na masę makową: * 2 szkl. maku * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 3 jajka * 3/4 szkl. cukru * 3/4 ksotki masła * bakalie * zapach migdałowy Dodatkowo: * 2 galaretki (najlepiej wiśniowe) * ok. 3 dużych paczek herbatników Wykonanie: Mak sparzyć, po pół godziny odcedzić i zmielić 2 razy. Masło roztopić i dodać pozostałe składniki. Zagotować. Gorącą masę przełożyć na ciasto. Gdy masa ostygnie zalać ostudzoną i tężejącą galaretką. Gdy się zsiądzie położyć herbatniki a te zalać polewą czekoadową (wedle uznania) Smacznego! Cytuj
apsik Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Witaj na forum Mario...przepis zapowiada się bardzo ciekawie-prosimy o więcej...ja jestem Ela. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi