AnnaK Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 CIASTO: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 2 jajka ok 2/3 szklanki ciepłego mleka szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania SOS: 1 kg truskawek jogurt cukier Drożdże rozrobić z łyżką ciepłego mleka i łyżeczką cukru-odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać,dodać jajka,rozczyn,mleko i sól.Wyrobić na jednolitą ,gładką i gęstą masę.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Olej rozgrzać w rondlu.Łyżeczkę umoczyć w oleju,nabrać na nią ciasto i kłaść na gorący tłuszcz. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i posypać pudrem. Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem (wg własnego smaku),schłodzić w lodówce. Sos podawać w małych miseczkach,zanurzać w nim kulki i szybciutko jeść dopóki są chrupiące. Ten przepis znalazłam kiedyś w internecie,ale niestety nie pamiętam na jakiej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dianka Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Bardzo dziękuję za ten przepis, choć nie jestem pewna, czy to ten, z którego kiedyś korzystałam. Ale i tak wygląda na to, że będą pyszne :D Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dianka Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Mam jeszcze takie pytanie...czy nie można zastąpić mąki pszennej żytnią razową? Chociaż w części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie.Zawsze robiłam kulki z mąki pszennej Szymanowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.