magdalenka_23 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Może to nie jest zbyt odkrywczy przepis, ale są tak smaczne, że warto go to wrzucić. Porcja dla czterech osób: 1 kg młodych ziemniaczków. Najlepiej tych malutkich, krajowych. Sól, pieprz, czosnek, koper, papryka słodka, trzy łyżki oleju. Ziemniaczki trzeba porządnie wymyć, najlepiej szczoteczką, nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie. ( tym malutkim, wielkości orzecha włoskiego wystarczy 5 minut) Następnie ziemniaczki odcedzamy. Przekładamy na blachę, podlewany olejem i posypujemy przyprawami. Z solą należy uważać :-? Dokładnie mieszamy. Blachę wkladamy do rozgrzanego na max. piekarnika i pieczemy na rumiano. Pyszne i pełne błonnika :shock: Z jeszcze ciepłych ziemniaczków można zrobić sałatkę, np. na grilla. Do ziemniaczków, trzeba dodać podsmażone na chrupko drobne kosteczki, lub cieniutkie plasterki boczku. ( plasterki można upiec razem z ziemniaczkami na blasze. Sporo szczypioru, drobną kosteczkę z ogórka i papryki. Wszystko wymieszać z dipem z jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu, musztardy i czosnkiem do smaku Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.