Skocz do zawartości

Sernik Z Wiśniami 2


Kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

Sernik to niezmiennie moje ulubione ciasto. Zamieściłam już kiedyś na forum przepis na sernik z wiśniami i migdałami. Ten jest inny... pełna, duża blaszka pysznego serniczka z serka śmietankowego, z konfiturą wiśniową.. kruche ciasto kakaowe i białe, czekoladowa polewa... mmm... dla mnie bomba. Wprost przepadam za sernikami... w każdej postaci. Niestety popełniłam jeden błąd - zbyt długo zajęło mi starcie ostatniej części ciasta na pianę, wskutek czego podczas pieczenia bardzo spadła. Mimo tego ciasto wszystkim bardzo smakwało. Polecam! Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 żółtka - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części: do dwóch części dodać kakao a jedną zostawić jasną. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem poprzedniego dnia i włożyć na noc do zamrażarki Masa serowa: - 1/2 kg serka śmietankowego - 1/2 kostki margaryny - 4 żółtka - 1 szklanka cukru pudru - 2 łyżki budyniu śmietankowego - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać ser i proszek budyniowy, dobrze zamieszać. Piana: - 4 białka - 2 łyżki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu - białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać Dodatkowy składnik: konfitura wiśniowa (mogą być też powidła śliwkowe) Wykonanie: - dużą blaszkę wymarować margaryną - na spód zetrzeć ciasto białe - na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową - na konfiturę zetrzeć część ciasta ciemnego - następnie wyłożyć masę serową - na ser ubitą pianę - na pianę zetrzeć resztę ciata ciemnego - piec w temperaturze 200 stopni przezgodzinę i sprawdzić patyczkiem Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową. post-8290-1257112056_thumb.jpg post-8290-1257111933_thumb.jpg post-8290-1257111992_thumb.jpg post-8290-1257112193_thumb.jpg post-8290-1257112496_thumb.jpg post-8290-1257112700_thumb.jpg post-8290-1257112753_thumb.jpg post-8290-1257112800_thumb.jpg post-8290-1257113147_thumb.jpg post-8290-1257112121_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :-D A sera jest tylko 1/2 kg!! No, ale są też 3 warstwy ścieranego ciasta kruchego i piana... gdyby piana mi nie spadła byłby wyższy :D Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do pieczenia :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Droga Elu przepraszam, że odpisuję tak późno ale nie korzystałam dziś za wiele z komputera i teraz dopiero zauważyłam Twoje pytanie. Ja piekłam ten serniczek z sera śmietankowego, który nazywa się "Pacynka" i jest sprzedawany w kostkach po 250g. Nie trzeba go mielić bo ma taką kremową konsystencję i wspaniale nadaje się do serników. Jeśli u Ciebie takego serka nie ma, to myślę, że śmiało możesz użyć zwykłego twarogu, tylko, że trzeba go zmielić. Albo gotowego mielonego sera z wiaderka :mrgreen: Eluniu cieszę się, że upieczesz ten serniczek i już czekam z niecierpliwością na Twoją opinię!!! Mam też nadzieję, że dołączysz zdjęcia :neutral: Marzycielko baaardzo się cieszę, że serniczek smakował! Dzięki za wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam Was obie serdecznie i dobrej nocy! :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kingusiu upiekłam placuszek według Twojego przepisu i polecam wszystkim-nie jest drogi i szybko się robi i oczywiście smaczny-co najważniejsze. Nie wygląda tak pięknie jak Twój -ja tylko popudrowałam -to z lenistwa-ale znikał w bardzo szybkim tempie. Obiecane fotki-pozdrawiam i do następnego klikania.

post-3528-1258295873_thumb.jpg

post-3528-1258295996_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Droga Elu ja z wielkim podziwem i najzupełniej szczerze stwierdzam, że Twój serniczek wygląda wspaniale i o niebo lepszy od mojego. Przede wszystkim nie spadła Tobie piana (której u mnie nawet nie widać) i jest taki ładny, kolorowy... Bardzo, bardzo cieszę się, że smakował i że wypróbowałaś przepis :) Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś upiekłam ten sernik. Ciasto trzymałam w zamrażarce w "komorze szybkiego chłodzenia" około 2,5 godz.Bardzo fajnie się ścierało.Nie było ani za twarde,ani za miękkie. Na pomysł upieczenia wpadłam wczoraj popołudniu,jak byłam w pracy,więc nie wszystko miałam to,co w przepisie,a tylko to,co było w moim sklepie :D Do masy użyłam dwie kostki półtłustego twarogu. Zamiast konfitury dżem wiśniowy z Łowicza-ma w sobie całe wiśnie. No i zwykły cukier,bo pudru w domu miałam za mało. Zdjęcia później,jak będę kroic. O ile zdążę,bo rodzinka już krąży wokół jak jakieś rekiny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.