Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Kaliope

Sernik Z Wiśniami 2

Rekomendowane odpowiedzi

Sernik to niezmiennie moje ulubione ciasto. Zamieściłam już kiedyś na forum przepis na sernik z wiśniami i migdałami. Ten jest inny... pełna, duża blaszka pysznego serniczka z serka śmietankowego, z konfiturą wiśniową.. kruche ciasto kakaowe i białe, czekoladowa polewa... mmm... dla mnie bomba. Wprost przepadam za sernikami... w każdej postaci. Niestety popełniłam jeden błąd - zbyt długo zajęło mi starcie ostatniej części ciasta na pianę, wskutek czego podczas pieczenia bardzo spadła. Mimo tego ciasto wszystkim bardzo smakwało. Polecam! Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 żółtka - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części: do dwóch części dodać kakao a jedną zostawić jasną. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem poprzedniego dnia i włożyć na noc do zamrażarki Masa serowa: - 1/2 kg serka śmietankowego - 1/2 kostki margaryny - 4 żółtka - 1 szklanka cukru pudru - 2 łyżki budyniu śmietankowego - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać ser i proszek budyniowy, dobrze zamieszać. Piana: - 4 białka - 2 łyżki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu - białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać Dodatkowy składnik: konfitura wiśniowa (mogą być też powidła śliwkowe) Wykonanie: - dużą blaszkę wymarować margaryną - na spód zetrzeć ciasto białe - na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową - na konfiturę zetrzeć część ciasta ciemnego - następnie wyłożyć masę serową - na ser ubitą pianę - na pianę zetrzeć resztę ciata ciemnego - piec w temperaturze 200 stopni przezgodzinę i sprawdzić patyczkiem Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową. post-8290-1257112056_thumb.jpg post-8290-1257111933_thumb.jpg post-8290-1257111992_thumb.jpg post-8290-1257112193_thumb.jpg post-8290-1257112496_thumb.jpg post-8290-1257112700_thumb.jpg post-8290-1257112753_thumb.jpg post-8290-1257112800_thumb.jpg post-8290-1257113147_thumb.jpg post-8290-1257112121_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie moge wprost uwierzyć że w tym serniku jest tylko pół kg sera-pięknie wygląda i zapewne niesamowicie smakuje :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :-D A sera jest tylko 1/2 kg!! No, ale są też 3 warstwy ścieranego ciasta kruchego i piana... gdyby piana mi nie spadła byłby wyższy :D Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do pieczenia :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kingo przymierzam się jutro do tego serniczka i tylko jedno pytanie......ser ma być mielony w kostkach czy raczej taki wiaderkowy---z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Droga Elu przepraszam, że odpisuję tak późno ale nie korzystałam dziś za wiele z komputera i teraz dopiero zauważyłam Twoje pytanie. Ja piekłam ten serniczek z sera śmietankowego, który nazywa się "Pacynka" i jest sprzedawany w kostkach po 250g. Nie trzeba go mielić bo ma taką kremową konsystencję i wspaniale nadaje się do serników. Jeśli u Ciebie takego serka nie ma, to myślę, że śmiało możesz użyć zwykłego twarogu, tylko, że trzeba go zmielić. Albo gotowego mielonego sera z wiaderka :mrgreen: Eluniu cieszę się, że upieczesz ten serniczek i już czekam z niecierpliwością na Twoją opinię!!! Mam też nadzieję, że dołączysz zdjęcia :neutral: Marzycielko baaardzo się cieszę, że serniczek smakował! Dzięki za wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam Was obie serdecznie i dobrej nocy! :-?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kingusiu upiekłam placuszek według Twojego przepisu i polecam wszystkim-nie jest drogi i szybko się robi i oczywiście smaczny-co najważniejsze. Nie wygląda tak pięknie jak Twój -ja tylko popudrowałam -to z lenistwa-ale znikał w bardzo szybkim tempie. Obiecane fotki-pozdrawiam i do następnego klikania.

post-3528-1258295873_thumb.jpg

post-3528-1258295996_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Droga Elu ja z wielkim podziwem i najzupełniej szczerze stwierdzam, że Twój serniczek wygląda wspaniale i o niebo lepszy od mojego. Przede wszystkim nie spadła Tobie piana (której u mnie nawet nie widać) i jest taki ładny, kolorowy... Bardzo, bardzo cieszę się, że smakował i że wypróbowałaś przepis :) Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dorota35

sernik wygląda bardzo smakowicie ja sie tylko chciałam dowiedziec czy przepis ten jest na duża blache czy moze mniejszą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko przepis jest na dużą blachę prostokątną (40x25). Daj znać jeśli zdecydujesz się upiec :D Pozdrawiam ciepło!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dorota35

serniczek zrobiłam...wyszedł pyszny...bardzo ciekawa kombinacja zawsze cos innego...pozdrawiam:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś upiekłam ten sernik. Ciasto trzymałam w zamrażarce w "komorze szybkiego chłodzenia" około 2,5 godz.Bardzo fajnie się ścierało.Nie było ani za twarde,ani za miękkie. Na pomysł upieczenia wpadłam wczoraj popołudniu,jak byłam w pracy,więc nie wszystko miałam to,co w przepisie,a tylko to,co było w moim sklepie :D Do masy użyłam dwie kostki półtłustego twarogu. Zamiast konfitury dżem wiśniowy z Łowicza-ma w sobie całe wiśnie. No i zwykły cukier,bo pudru w domu miałam za mało. Zdjęcia później,jak będę kroic. O ile zdążę,bo rodzinka już krąży wokół jak jakieś rekiny :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak mi wyszedł ten serniczek. Nie wiem,czy to powód tego,że użyłam zwykłego cukru zamiast pudru,ale jak dla mnie ciut za słodki.Następnym razem dam trochę mniej cukru.To cała ja,zawsze zmniejszam ilości cukru. Ogólnie-ciacho bardzo dobre.

post-4529-1259511827_thumb.jpg

post-4529-1259511835_thumb.jpg

post-4529-1259511844_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu ja też tak mam że zawsze zmniejszam ilość cukru jak na razie nikt się nawet nie poznał a to oznacza że każde ciasto może być ciut mniej słodszeTwoje ciacho pierwsza klasa-pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.