hermes Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Składniki na ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao (ja do tego ciasta zawsze używam 4-6 łyżek nesquika-ciasto jest wtedy pulchne) 1) Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem do czasu aż masa będzie jednolita i pokażą się pęcherzyki powietrza. 2) W osobnej miseczce ubić na sztywno białka (można dodać szczyptę soli) 3) Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i przesiać przez sito. 4) Stopniowo (do masy jajecznej) dodawać na przemian po łyżce piany i mąki. 5) Na koniec dodać "nesquika". 6) Blachę o wymiarach 23x28 wyłożyć "srebrną folią" lub pergaminem, natłuścić ją, a następnie wylać ciasto. 7) Piec w temp. 190 st. C ok 30-35 min. Krem 0,5 l śmietanki kremówki 1 śmietan fix zmiksowany cukier waniliowy (lub cukier puder) - do smaku oraz 1/3 mlecznej czekolady (polecam Wedla) na posypkę Bardzo chłodną śmietankę ubić mikserem. W czasie ubijania dodać cukier (do smaku), a następnie śmietan-fix. Upieczony biszkopt przekroić tak, aby powstały 2 równe warstwy. Skropić rumem (ja osobiście na 1,5 kieliszka rumu dodaję jeszcze 1 kieliszek przegotowanej letniej wody). Na pierwszą warstwę biszkoptu nałożyć pół kremu, przykryć 2-gą warstwą biszkoptu i tak jak poprzednio rozsmarować pozostały krem. Na koniec 1/3 mlecznej czekolady zetrzeć na tarce bezpośrednio nad ciastem (na małych oczkach). Ciasto pokroić na 9 kawałków. Włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia 8) Odpiszcie "wujkowi" jak Wam wyszło no i czy smakowało:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.