kondi Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Od jakiegoś już czasu interesuję się kuchnią tajską a to jest przepis na moje ulubione danie : Czerwone curry z mleczkiem kokosowym Składniki 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry 340 g polędwicy wołowej lub pierś z indyka (może tez być z kurczaka ) pokrojonej w cienkie plastry 5 liści limonki kafir, pokruszonych(można czasami kupić już pokruszone ,to wtedy dodajemy jedną łyżeczkę) 2 papryki czerwona i żółta pokrojona w paski 2 łyżki oleju zwykłego 2łyżeczki startego imbiru (świeżego ) lub 1 łyżeczka imbiru w proszku Przygotowanie mięso podsmażany w głębokim naczyniu , (najlepiej w woku )uprzednio dobrze nagrzanym szybko przy czym należy mieszać , dodajemy 1 czubatą łyżkę curry czerwone . mieszamy ,następnie paprykę i z pół szklanki wody i mleczko kokosowe (czasami jest gęste to należy je wymieszać ) na koniec dajemy liście limonki kafir i gotujemy chwile , można ewentualnie doprawić do smaku solą i sokiem z limonki (jak kto lubi do smaku ) aa i jeszcze imbir do smaku podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati Danie bardzo polecam , oryginalny smak - uczta dla podniebienia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.