Skocz do zawartości
Gość jucha

Plesniak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jucha

[Robimy ciasto kruche:3szkl maki,1 kostka margaryny,5 zoltek,0,5szkl cukru,cukier waniliowy,2 lyzeczki proszku do pieczenia wykonanie:ze wszystkich skladnikow zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie nierowne czesci(najlepiej schlodzic).Wieksza czesc dajemy na spod(ja scieram na grubej tarce),na to wykladamy owoce(wedle upodoban)lub marmolade(ja najlepiej lubie ze sliwek).Nastepnie ubijamy piane z 5 bialek i 1szkl cukru.Piane wykladamy na owoce i przykrywamy druga czescia ciasta.Pieczemy ok.40min na 180` Smacznego! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość patit81

Ja robie plesniak troszke inaczej. Skladniki te same co "JUCHA". Wszystkie skladniki zagniatam i dziele ciasto na trzy czesci, do jednej czesci dodaje 1 lyzke kakao i zagniatam, wszystkie czesci wkladam do zamrazalnika na 30 minut. Blache wykladam folia aluminiowa, na spod scieram na tarce jasna czesc ciasta, na to ciemna czesc, wisnie wypestkowane, ubijam piane z bialek z cukrem wykladam na wisnie i na to trzecia czesc ciasta, pieke okolo 40 minut w 180st. Zawsze sie udaje i jest pyszne :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja piekę identycznie jak patit81 - według mnie najlepsze jest to ciasto właśnie z wiśniami.. albo z agrestem. Grunt to kwaskowate owoce dla przełamania słodyczy. I też do jednej części ciasta dodaję kakao. Mam tylko jedną radę dla wszystkich: DO KRUCHEGO CIASTA DAJE SIĘ 1 KOSTKĘ MARGARYNY NA 2,5 SZKLANKI MĄKI!! Czyli jak pieczemy z 3 szklanek mąki, to dobrze jest dodać jeszcze 5 dag margaryny albo trochę oleju! Naprawdę ciasto jest wtedy lepsze. To jest rada, którą dała mi kiedyś babcia i zawsze się tego trzymam :( Pozdrawiam wszystkich amatorów pleśniaczka :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.