Gość jaszku Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Witam Jestem jeszcze niedoświadczony, stąd moje pytanie. Zacznę od krutkiego wprowadzenie. W pażdzierniku nastawiłem wino z winogron, na początku było jak powinno po dodaniu drożdży i pożywki była bużliwa fermentacja póniej troche przystopowało, po ok. miesiącu troszkę sprubowałem i stwierdziłem że jest za mało słodkie a jeszcze cały czas pracuje więcdosłodziłem poza tym było bardzo czuć zapach drożdży i tak zostawiłem na jakiś czas. Po kolejnych 2-3 tygodniach postanowiłem skontrolować pracowało dużo wolniej ale wciąż był intensywny zapach drożdży ktoś podpowiedział mi żeby dodać pożywki, ponieważ wcześniej dosłodziłem. Po dadaniu pożywki dalej pracował. Na początku roku odcedziłem, a owoce mocno wyciznąłem aby nie marnować cennego produktu i oczywiście wszystko wlałem do balona. Wino w dalszym ciągu pracowało, jakiś tydziń temu gdy troche się sklarowalo sprubowałem, okazało się że zapachu drożdży już niemal nie ma a w smaku było wytrawne, a wręcz podchdziło pod cierpkie. W związku z tym że nadal pracowało i obawiałem się żeby nie zrobił się ocet postanowiłem dosłodzić. Ku mojemu zdziwieniu po dosłodzeniu okazało się że nastaw przestał pracować co mnie bardzo zaniepokoiło że stało się to tak nagle, dodam że dosłodziłem poprzez odciągnięcie nastawu i rozpuszczenie w nim cukru najpierw 1 litr i trzy dniu kolejny kilogram w ten sam sposób. Co z tym zrobić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.