Kaliope Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2010 Przepis znalazłam na innej stronie i wydał mi się bardzo ciekawy. Ciasto jest smaczne, szybkie w wykonaniu, wilgotne, dla mnie w sam raz 🙂 Zmieniłam trochę proporcje, dając mniej cukru a więcej pozostałych składników. Podaję w ilościach sprawdzonych przeze mnie i zachęcam do pieczenia :grin: Składniki (na dużą tortownicę): 2 szklanki mąki 5 jajek 20 dag roztopionej margaryny + 3 łyżki oleju 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego 2-3 jabłka 3 garście rodzynek 80 g wiórków kokosowych 1 tabliczka czekolady gorzkiej Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku, ubijać do uzyskania puszystej masy, następnie dodawać po trochu mąkę z proszkiem a na końcu roztopioną i przestudzoną margarynę. Połowę ciasta wylać do formy. Na to położyć pokrojone w cienkie plasterki jabłka, posypane cynamonem, rodzynki, połamaną na małe kawałki czekoladę i posypać połową kokosu, zalać drugą częścią ciasta i wierzch posypać resztą kokosu, piec ok 40 minut w 180 stopniach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi