Skocz do zawartości

Truskawkowy Torcik "yumeka"


Gość yumeka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość yumeka

CIASTO: 6-8 jaj, 20 dkg cukru, 15 dkg maki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, dżem z czarnych porzeczek, masło (do posmarowania formy).

DO NASĄCZENIA: pół szklanki wody, łyżka cukru, 40 ml rumu.

MASA: galaretka truskawkowa, 50 dkg truskawek, 2 śmietany śnieżki, 1 szklanka mleka.

Czekoladowe wiórki do dekoracji.

CIASTO: Rozbijamy jaja oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem tak, aby cukier przestał być wyczuwalny. Do masy z żółtek dodajemy powoli mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie dodajemy pianę z ubitych białek i mieszamy łyżką, aby ciasto nie opadło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie wlewamy ciasto i pieczemy, nie poruszając, żeby ciasto nie opadło, na rumiany kolor. Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy dopiero, gdy zupełnie ostygnie. Biszkopt kroimy w poprzek długim i ostrym nożem na trzy cienkie placki. Każdy z placków skrapiamy przygotowanym płynem. Następnie pierwszy placek smarujemy masą truskawkową, po czym ostrożnie, aby nie złamać, nakładamy drugi placek. Lekko przyciskamy placki do siebie i smarujemy cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki, następnie nakładamy na dżem warstwę masy truskawkowej i nakładamy trzeci placek. Również delikatnie przyciskamy. Cały torcik smarujemy równo masą truskawkową po wierzchu i z boków. Boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu torcik dekorujemy pozostałymi truskawkami oraz kleksami masy truskawkowej.

MASA TRUSKAWKOWA: Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po czym odstawiamy ją w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietanę śnieżkę z mlekiem. Truskawki oczyszczamy i myjemy, po czym miksujemy na gładką masę (kilka całych truskawek pozostawiamy do dekoracji). Do przygotowanej śnieżki dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, następnie dodajemy zmiksowane truskawki, wszystko mieszamy na gładka masę.

PŁYN DO NASĄCZENIA: Pól szklanki wody gotujemy z łyżką cukru, po przestudzeniu dodajemy rum.

SMACZNEGO! :-(

Jeśli wam zasmakował oddajcie na niego głos

http://pasujedoobiadu.o2.pl/konkurs/przepis,42,item.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.