magdalenka_23 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 Składniki: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru pół kostki Kasi Czubata łyżka śmietany 1 żółtko Pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: Budyń waniliowy lub śmietankowy na pół litra mleka Szklanka mleka 1/4 kostki Kasi 1 kg dojrzałych świerzych truskawek Galaretka truskawkowa do posmarowania truskawek. Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać zimną Kasię pokrojoną w kostkę. Rozetrzeć w palcach z mąką. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Ciasto schłodzić, rozwałkować na grubość pół centymetra. Formę do tarty o średnicy 28-30 cm wysmarować Kasią, obsypać bułka tartą. Wylepić ciastem. Na wierzch położyć papier do pieczenia lub folię aluminową. Wysypać suchą fasolę, groch, ryż lub cokolwiek inego czym można dociążyć ciasto. podpiekać 20 minut w temp. 180 C. Następnie zdjąć obciążenie i delikatnie przyruminić ciasto w piecu. Około 10 minut. Gdy ciasto się piecze ugotować budyń w połowie mleka podanego na opakowaniu. Wystudzić. W misce utrzeć 1/4 kostki Kasi, dodać zimny budyń mieszać na gładką masę. Wyłożyć na upieczone ciasto. Truskawki oczyśćić i opłukać. Osuszone układać jak najgęsciej na cieście. Najlepiej pokrojone w połówki lub ćwiartki. Galaretkę ( ja użyłam czubatą łyżkę galaretki ( proszku ) , którą rozpuściłam w pół szklanki wrzątku ) wystudzić i smarowac truskawki pędzelkiem. Posmarować jedna warstwę wtsawić do lodówki na kilka minut, poczym wyjąć i jeszcze raz posmarować. Dzięki temu truskawki nie będą obsychać. Tartę podawać z lodówki tak by była jak najchłodniejsza. Oj dużo pisania, ale roboty mało. A ciacho wyszło pyszne jak z cukierni :oops:))))) Przepraszam za jakośc zdjęcia ale akurat nie mam aparatu więc robiłam telefonem :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.