Gość PiotrLewandowski Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam! Chciałbym się podzielić przepisami na tradycyjne chorwackie dania "iz pod peke" czyli spod peki - wykonane w warunkach polskich - nawet domowych. Co to jest peka - najlepiej zobaczcie filmik, który nakręciliśmy w tym roku w Chorwacji: https://www.facebook....06527783&ref=mf Mój przepis na "peke" w warunkach domowych to: 1. rozgrzać piekarnik na jakieś 190 stopni. 2. wysmarować naczynie żaroodporne oliwą z pestek winogron 3. wrzucić coś (o tym za chwilę) pół na pół z ziemniakami, jedną dużą cebulę przekrojoną na pół, ząbków czosnku do smaku (ja daje z całej główki), ząbki w całości 4. doprawiamy Vegetą lub solą do smaku (poszukajcie w marketach Vegety natural - jest bez glutaminianu)) 5. zakrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na minimum półtorej godziny A teraz co to może być to coś: 1. Cielęcina - polecam łopatkę 2. jagnięcina - udziec i comber 3. drób - moim zdaniem najlepszy jest indyk i udziec, żeby nie było suche 4. wieprzowina - karkówka 6. ośmiornica - tylko ją trzeba wcześniej lekko (około 45 min.) ugotować, bo jak w pece puści wodę to będzie zupa a nie konkretne danie Nie dawać wołowiny - będzie twarda. Pozdrawiam i życzę smacznego Piotr Lewandowski PS. Filmik też jest na YouTube: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.