Gość grzesiek777 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 SKŁADNIKI: * Biszkopt : * 7 jajek, * 7 łyżek gorącej wody, * 7 czubatych łyżek cukru kryształu, * 1 paczka cukru waniliowego-16 gram, * 7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą pszenną), * zapach śmietankowy-parę kropli, * 2 łyżeczki proszku do pieczenia. * Dodatkowo na krem i ozdoby : * 3 torebki gotowych kremów do tortów firmy "Gellwe"-gotowe w 5 minut, każdy inny rodzaj, np. waniliowy, czekoladowy, toffi lub inne, według uznania. * (podaję link do rodzajów tych kremów http://www.gellwe.pl...-ciast-i-tortow), * wiórki kokosowe 10 dag + 1 czubata łyżka cukru kryształu- do posypania wierzchu i boków tortu, * 1 paczka czekoladowych ziarenek kawy "Dr. Oetker-a". PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT : Upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy piecze go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm. Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając ciasto od spodu do góry, ruchem kołowym. Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza. Po upieczeniu zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło. Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża. KREMY : Zrobić 3 kremy z paczki, z firmy "Gellwe" wg. przepisu z opakowania. SPORZĄDZANIE TORTU : Na spodnią cześć nanieść krem czekoladowy, wyrównać i nakryć drugim kawałkiem biszkoptu, potem drugi kawałek biszkoptu posmarować kremem waniliowym, wyrównać i nakryć trzecim kawałkiem biszkoptu, a na na wierzch wyłożyć krem toffi i wyrównać. Posmarować też tym samym kremem dokładnie boki tortu. Uprażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając 10 dag. wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać nim boki i wierzch tortu. Na wierzchu ozdobić tort czekoladowymi ziarenkami kawy (na każdą porcję po 3 ziarenka, tak jak na zdjęciu) lub według własnej inwencji twórczej. Można też wierzch tortu ozdobić kremem, który pozostał z przekładania biszkoptu, zamiast posypywania prażonymi wiórkami kokosowymi. Tort wstawić do lodówki na parę godzin. Polecam także : http://kuchnia-swiata.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.