paula_latte Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Witam wszystkich. Mam następujący problem: od jakiegoś czasu przychodzą do mnie większe rachunki za prąd i chciałabym to ograniczyć. W sumie nic dziwnego, mam kuchenkę elektryczną (mieszkamy w nowym bloku, w którym nie ma gazu), bardzo lubię gotować i dużo czasu spędzam w kuchni, dwa razy w tygodniu też coś upichcę z piekarnika, mięso czy jakieś ciasto mojej rodzince. Zastanawiam się jak ograniczyć zużycie energii w kuchni. Dodam, że korzystamy z lodówki klasy energetycznej A, dość często ja i inni domownicy używamy czajnika elektrycznego, ale pilnujemy się, by gotować tyle wody, ile akurat potrzeba. Co jeszcze mogę w tym względzie zrobić? Będę wdzięczna za wszystkie porady. Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Witaj na forum 🙂 Na takie pytanie próbuje znaleźć odpowiedź pewnie większość z nas... Może wspólnie znajdziemy odpowiedź 🙂 :arrow: czajnik elektryczny - podobno zużywa dużo prądu - i ważne jest właśnie to co piszesz, aby gotować tylko tyle wody ile potrzebujemy. Woda po zagotowaniu jeszcze przez kilkanaście minut ma odpowiednią temperaturę do zalania kawy czy herbaty, i właśnie ponowne jej gotowanie niepotrzebnie zużywa energię (a niestety w tym ostatnim stadium, czajnik zużywa najwięcej energii). Warto pamiętać o odkamienianiu czajnika, bo kamień wydłuża czas gotowania; :arrow: gotowanie na płycie elektrycznej - warto używać pokrywek do garnków, podczas gotowania warto zwrócić uwagę, na to aby pokrywki były dopasowane do garnków i patelni. Nie powinno się gotować zamrożonych produktów. Warto używać naczyń o płaskich dnach, ważne jest także, aby garnki nie były mniejsze niż grzejące pole; :arrow: gotowanie - warto używać szybkowarów; :arrow: piekarnik - w czasie pieczenia ciasta nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, bo dużo ciepła wtedy ucieka; :arrow: lodówka i zamrażalka - nie powinny stać w pobliżu, kaloryfera, pieca oraz w silnie nasłonecznionym miejscu. Warto je regularnie odmrażać (przy grubej warstwie lodu, zużywa się więcej energii). Nie powinno umieszczać się w nich ciepłych produktów. Otwierać drzwi należy tylko na tak długo, jak to jest potrzebne. Produkty z zamrażarki warto rozmrażać w lodówce (pochłaniają one ciepło jej wnętrza i w efekcie lodówka zużyje mniej energii); :arrow: w domu - warto kupić energooszczędne żarówki, jeśli to możliwe (np. w nocy lub jak wychodzimy z domu) to wyłączać z kontaktu ekspres do kawy, drukarkę, wieżę, telewizor – bo gdy pali się czerwona lampka, to urządzenie pobiera prąd. Cytuj
marika29 Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Zgadzam się z tym, co jest powyżej napisane. Dodam jeszcze od siebie, że dużo zależy od tego, czy masz płytę ceramiczną, czy indukcyjną. Ta pierwsza ma to do siebie, że długo się chłodzi. Spokojnie więc możesz wcześniej wyłączyć kuchenkę i poczekać, aż potrawy staną się gotowe. Cytuj
akme Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Podpowiem, że jeżeli potrzebujesz wrzątku do ugotowania niektórych dan, jak: pierogi, kluski, makaron, czy kalafior, możesz zagotować wodę w czajniku elektrycznym, a nie w garnku, ponieważ czas gotowania wody w tym pierwszym urządzeniu jest dużo krótszy. I należy pilnować się, by nie używać za dużych garnków, tylko dopasowanych rozmiarami - mam na myśli, że bez sensu jest gotować porcję ryżu dla jednej osoby w garnku o największej objętości, jaki posiada się w domu. Cytuj
paula_latte Opublikowano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Mam kuchenkę elektryczną, niestety z płytą ceramiczną - piszę niestety, ponieważ płyta indukcyjna zużywa mniej prądu (szybciej się na niej gotuje). Myślę, że zainwestuję w nowe garnki - zwłaszcza w ten szybkowar. Cytuj
marika29 Opublikowano 24 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2011 Wiesz, oszczędzanie energii w kuchni jest ważne, ale wydaję mi się, że niewiele samo w sobie da, jeżeli nie oszczędza się prądu w całym mieszkaniu. Najwięcej energii zużywa ogrzewanie. Trzeba więc pamiętać, by mieć szczelne okna, odpowietrzone kaloryfery i niczym nie zasłonięte - bo w ten sposób ucieka ciepło. Dobrze jest wymienić komputer stacjonarny na laptopa (jeśli jest taka możliwość) i mieć nowszy model telewizora (też w miarę możliwości). Wydaję mi się, że te nowe telewizory zużywają mniej energii. Cytuj
marika29 Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 (edytowane) Myślę też, że należy oszczędzać nie tylko prąd, ale i wodę. Tak w ogóle znalazłam ciekawą akcję w Internecie pod hasłem "zakręć kran." Podsyłam linka, na wypadek gdyby Was też to zainteresowało: www.zakreckran.pl Moim zdaniem, warto się do tej akcji przyłączyć. Polega ona nie tylko na zakręceniu wirtualnego kranu z wodą, ale przede wszystkim na zachęceniu ludzi do bardziej racjonalnego gospodarowania wodą. Sam pomysł mi się bardzo podoba. A Wy co na ten temat myślicie? Taka akcja jest potrzebna? Edytowane 27 Października 2011 przez marika29 Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Bardzo namawiam do zainwestowania w szybkowar.Czas gotowania skraca się 3-4 krotnie i po zamknięciu zaworu przykręcamy gaz do minimum. Cytuj
Dorunia Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Potwierdzam...ja mam 2 szybkowary 6L i 3L i korzystam z nich codziennie...nawet mam w planie kupić jeszcze jeden 10L,bo czasami też by się przydał :) Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Ja mam 3, 4 i 6 litrów z Zeptera oraz 8 l z Tefala Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.