justa313 1 Napisano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 20 dag margaryny 20 dag cukru 4 jajka 15 dag orzechów mielonych włoskich 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Do utartej masy cały czas mieszając,dodawać po trochu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Dodać orzechy i rodzynki,a na końcu lekko wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto włożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
justa313 1 Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Pyszna wilgotna babka.Nie wiem gdzie się tu dodaje przepisy,dlatego wpisałam na forum. :happy: 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 20 dag margaryny 20 dag cukru 4 jajka 15 dag orzechów mielonych włoskich 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Do utartej masy cały czas mieszając,dodawać po trochu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Dodać orzechy i rodzynki,a na końcu lekko wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto włożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową. 1 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
justa313 1 Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Sorry,nie wiem co wyprawiam z tą babką,ale coś żle wysłałam.Dopiero sie uczę operować tym sprzętem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marikka 0 Napisano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Każdy kiedyś się uczył :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daryjka90 0 Napisano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Oj chyba w weekendzi zrobię sobie taką babeczkęxD przepis nie wygląda na specjalnie skomplikowany Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Negreska 1 Napisano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Mega prosty przepis a babka może być bardzo smaczna i wilgotna dzięki orzechom :) Przepis nie wydaje się skomplikowany, a składniki można dostać od ręki. Z przyjemnością kiedyś wypróbuję, tylko muszę znaleźć jakieś zastępstwo dla rodzynek, bo one mnie nie przekonują w żadnych wypiekach :) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorota 93 Napisano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Rodzynki... wiem, nie wszyscy za nimi przepadają, ale można je śmiało zastąpić żurawiną, pokrojonymi suszonymi śliwkami lub morelą 🙂 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.