JanekO Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam, jestem nowy i zaczynam karierę na tym forum. Pytanie jest proste.? Co piekarze dodają do chleba? Konkretnie ! Wiem że wspomagacze, barwniki i podobne śmieci i wiem też, że piekarze nie zjedzą chleba , który sami produkują. Pytanie co oni dodają? Chodzi o konkretne nazwy składników, wspomagaczy, symboli typu E.xxx itd. [Niech ludzie będą świadomi co jedzą] Piszę i pytam dlatego że mam już naprawdę dość jedzenia że nawet pies tego nie ruszy. Czy jest jakaś ogólnopolska baza danych , kto nie przestrzega zasad zdrowej żywności , twierdząc że jest ona zdrowa. Mój organizm , a raczej trzustka i wątroba jest naprawdę nadwyrężone. Wydawać by się mogło że tam gdzie mieszkam powinien być dostęp do zdrowej żywności, a jednak! Kto ma wiedzę niech pisze bez owijania w bawełnę. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Co piekarze dają do chleba? odpowiedź jest prosta trzeba iść na wycieczkę do piekarni to po pierwsze a po drugie do produkcji chleba potrzebne są:maka pszenna,żytnia lub pszenno-żytnia,woda,drożdże,sól i cukier.Najpierw sporządza się rozczyn z części mąki,całej ilości drożdży i wody.Taki rozczyn musi dojrzewać 3godziny,po tym czasie dodaje się resztę mąki cukier,sól wodę i ewentualnie zakwas jeżeli jest to chleb na zakwasie(zakwas musi dojrzewać około tygodnia sporządza się go z mąki żytniej,drożdży i wody).Z podanych składników powstaje ciasto,które waży się na kęsy o odpowiedniej wadze,formuje i wkłada do foremki do wyrośnięcia lub kładzie się na drewniany blat obsypany otrębami.Po wyrośnięciu chleb się strychuje nazwa piekarska ciepłą wodą by zmyć mąkę i osoba stojąca przy piecu wykłada gotowy chleb na gorącą taśmę w przypadku gdy to jest piekarnia mechaniczna,a w przypadku piekarni ręcznych pomocnik piecowego podaje blaszki z chlebem na drewnianą łopatę i piecowy wsuwa je do komory pieca.Po upieczeniu chleb wyjmowany jest z foremek i pozostawiony do wystygnięcia.Myślę że odpowiedź jest szczera i zgodna z prawdą nie ściągnięta z neta.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.