Sosnowiczanka Opublikowano 15 Lipca 2012 Zg艂o艣 Opublikowano 15 Lipca 2012 :happy: Witam wszystkich bardzo serdecznie i juz a teraz do tematu zrobi艂am w tm roku pierwsze og贸raski kiszone i wysz艂y mi puste w 艣rodkach czy to gatunek og贸rka czy to ja cos 偶le robie prosze o rady i porady a moze wasze przepisy na og贸rek w s艂oju Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Lipca 2012 Zg艂o艣 Opublikowano 16 Lipca 2012 Witaj 馃檪 To, 偶e og贸rki s膮 puste w 艣rodku po ukiszeniu podobno zale偶y od gatunku og贸rk贸w niestety... og贸rki mog膮 by膰 te偶 przenawo偶one... 藕le przechowywane... Niekt贸rzy twierdz膮, 偶e aby temu zapobiec trzeba post臋powa膰 tak: - obcina膰 ko艅c贸wki og贸rk贸w, aby gaz nie gromadzi艂by si臋 w 艣rodku og贸rka; - do kiszenia u偶ywa膰 soli niejodowanej; - nie kisi膰 bardzo du偶ych og贸rk贸w; - nie zrywa膰 ich po deszczu; - po zerwaniu nale偶y zala膰 je zimn膮 wod膮 i moczy膰 przez oko艂o 4 godziny; - przed kiszeniem og贸rki mo偶na nak艂u膰 wyka艂aczk膮; - og贸rki w beczce lub w s艂oju powinny by膰 uci艣ni臋te i ca艂e zalane solank膮; - podczas kiszenia og贸rki nie powinny mie膰 dost臋pu do 艣wiat艂a; - podobno najlepiej uk艂ada膰 og贸rki w pozycji pionowej, chocia偶 tutaj zdania s膮 podzielone, bo niekt贸rzy twierdz膮, 偶e puste og贸rki by艂y te, kt贸re u艂o偶one by艂y w艂a艣nie pionowo... hmm... S艂ysza艂am, 偶e ostatnio "modne" sta艂o si臋 kiszenie og贸rk贸w w plastikowej du偶ej butelce po wodzie mineralnej (5 litrowej). Og贸rki i przyprawy 艂atwo wk艂ada si臋 do 艣rodka butelki, potem zalewa solank膮, zakr臋ca i przykrywa kocem (aby nie widzia艂y s艂o艅ca). Og贸rki s膮 pod ci艣nieniem i szybko si臋 kisz膮. Potem jak ju偶 s膮 ukiszone mo偶na wyci膮ga膰 widelcem do sprawdzenia czy to ju偶? ;-), a potem odcinamy g贸r臋 i wyci膮gamy og贸rki 馃檪 Sama jeszcze w niej nie kisi艂am, ale zamierzam w tym roku... butelk臋 ju偶 mam :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.