Skocz do zawartości


Przetwory z aronii


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Jacek_*

Gość_Jacek_*
  • Goście

Napisano 10.08.2004 - 17:47

Dostałem w prezencie pare kilogramów aronii. Chciałbym zrobić jakies przetwory typu dzem galaretka lub sok (moze byc na bazie rowniez innych owocow ale z dodatkiem aronii.. Moze ktoś z Państwa mam doświadczenie w tym obszarze.

#2 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisano 06.09.2004 - 23:30

aronię miksuję na papkę w robocie ,uzyskując sok.Sok wlewam do gara dodaję cukru próbując by było bardzo słodkie na jakieś 8litrów otrzymanego soku daję 5 kg cukru.Gotuję około 30 minutek ciągle mieszając.Tym sposobem powstaje świetny syrop do wody mineralnej bądź piwa.Naprawde polecam. POZDRAWIAM-retisa

#3 Gość__*

Gość__*
  • Goście

Napisano 06.09.2004 - 23:39

A z uzyskanego miąższu z aroni który pozostał w robocie przekładam do garka tarkuje na grubych oczkach sporo jabłek nawet i 2 kg, słodkich gruszek z 1kg, kroje w paski śliwek węgierek 1kg i brzoskwiń jak ktoś ma. To wszystko razem w garnku smarzę jakieś 15-20 minutek.Dodaję pod koniec cukru z 1 kg mieszam i napycham do malusieńkich słoiczków.Pycha z naleśnikiem POZDRAWIAM-retisa mail: retis@interia.pl





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)