Forum

  1. Na czasie...

    1. 94
      postów
  2. Nasze przepisy

    1. Alkohole

      Zawracają w głowie, ale czasami też robią niezapomniane wrażenie na naszym podniebieniu...

      772
      postów
    2. Dania główne

      Coś konkretniejszego... Konkretniej pysznego... Na obiad i nie tylko...

      6119
      postów
    3. Pieczywo

      Chleby, bułki, rogaliki... Te smaczne wypieki znajdziesz na tym forum.

      607
      postów
    4. Potrawy wegetariańskie

      Masz ochotę na danie bez mięsa? Masz ciekawy przepis na danie typowo wegetariańskie - podziel się z nami

      351
      postów
    5. Przekąski

      Jako dodatek do chleba lub samodzielny niewielki posiłek - pasty, grzanki, nadziewane specjały.

      2231
      postów
    6. Przetwory

      Na zimowe posiłki będą jak znalazł te "skarby naszych piwnic".

      1607
      postów
    7. Sałatki

      Niby miszmasz, a jednak smakuje wyśmienicie. Sprawdź nasze wspaniałe mieszanki...

      2280
      postów
    8. Słodkości

      Ciasta, torty, desery... Któż ich nie lubi - do tego pyszna kawa lub herbatka i... żyć nie umierać.

      16038
      postów
    9. Zupy

      Nieodłączny składnik każdego pysznego obiadku. Barszcz, pieczarkowa, pyszna grochówka? Proszę bardzo...

      682
      postów
  3. Kulinaria

    1. Nasze artykuły

      Masz coś interesującego do napisania? Chcesz podzielić się czymś ciekawym? Tutaj jest to bardzo wskazane.

      266
      postów
    2. Porady

      Jeżeli czujesz, że wiesz coś, co może się przydać innym - podziel się swoją radą na tym forum.

      1344
      postów
    3. Problemy w kuchni

      Może coś ci nie wyszło a nie wiesz dlaczego. Może chcesz się poradzić bardziej doświadczonych w kuchni. To forum jest do tego.

      2411
      postów
    4. Diety

      Na tym forum znajdują się informacje o rozmaitych dietach. Nie tylko odchudzających, ale także dietach dla diabetyków i innych.

      29587
      postów
    5. Szukam przepisu

      Szukasz konkretnego przepisu - pisz tutaj. Może ktoś go zna.

      3278
      postów
    6. Ogólnie

      O kulinariach ogólnie.

      9930
      postów
    7. Urządzenie i wyposażenie kuchni

      Jak zaprojektować kuchnie? W jakie urządzenia AGD ją wyposażyć? Wszystko co potrzebne aby Twoją kuchnie uczynić przytulnym miejscem pracy i/lub rozrywki.

      1433
      postów
    8. Śmieszne przygody w kuchni

      Przydarzyło ci się coś śmiesznego w Twoich przygodach z gotowaniem i pieczeniem. Podziel się z nami. Pośmiejemy się wspólnie ;)

      184
      postów
    9. Znaleziono w Internecie

      Tutaj podajemy linki do znalezionych na innych stronach fajnych przepisów i interesujących informacji "kuchennych".

      466
      postów
    10. 995
      postów
  4. Poza kuchnią

    1. Przywitaj się i daj się przywitać

      Przełam pierwsze lody. Daj się poznać na forum. Zapraszamy :)

      3116
      postów
    2. Smakowicze o sobie...

      ...czyli poznajmy się. Chcesz powiedzieć kim jesteś, co robisz, gdzie mieszkasz. Chcesz napisać coś o sobie i swojej rodzinie - tutaj jest na to odpowiednie miejsce.

      7711
      postów
    3. Rozmowy (prawie) niekontrolowane

      A może masz ochotę powiedzieć coś na temat, który zupełnie nie ma związku z kuchnią. Tutaj możesz to zrobić.

      10409
      postów
  5. Nasz wortal

    1. Aktualności

      Najświeższe wiadomości związane z naszym Wortalem.

      309
      postów
    2. Propozycje i uwagi dotyczące Smaczny.pl oraz forum

      Nasz Wortal jest dla Was. Tutaj możecie pisać co chcielibyście w nim znaleźć. Co Wam przeszkadza? Co zmienić?

      232
      postów
    3. Użytkowanie forum i strony głównej - informacje i problemy

      Nie wiesz jak wykonać określoną operację na forum? Nie wiesz co i jak działa na stronie głównej Smaczny.pl? Tutaj doradzimy i pomożemy Ci we wszystkim.

      451
      postów
    4. Tylko dla nałogowych "smakowiczów"

      Tutaj będziemy omawiać ważne i mniej ważne tematy - tak czy inaczej nikt "obcy" tego nie przeczyta (nie chodzi o ITI ;) )

      68
      postów
  • Kto jest online?   0 użytkowników, 0 anonimowych , 21 gości (Zobacz całą listę)

    Brak zarejestrowanych użytkowników online

  • Posty

    • Babka, do upieczenia, której potrzeba mało sprzętu i mało składników. Nawet dziecko może spróbować upiec tą babkę. Mimo że łatwa to bardzo smaczna. Wilgotna w środku i pełna aromatu.  Zapraszam na kanał YouTube , jak zrobić tą pyszną babkę:) https://www.youtube.com/watch?v=7Ru9Gh-GIxU&feature=youtu.be   Składniki: 2 jajka 320 g cukru 400 g mąki 1 szkl. mleka 3 łyżeczki kakao 3 łyżeczki dżemu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu 125 g  margaryny   Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka   Wykonanie: Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dzięki czemu będą trochę napowietrzone. Dodajemy cukier, kakao, dżem, sodę, cynamon i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Wszystko musimy dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. I jeszcze raz dobrze mieszamy. Foremkę (keksówkę o wymiarach 30 cm na 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 60 min, w temperaturze około 180°C. Dla pewności możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Podczas pieczenia kontrolujmy górę ciasta. W razie konieczności (gdyby góra zaczęła za mocno się przypiekać) można ją przykryć folią aluminiową. Na podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.  Ciasto możemy posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki. Smacznego!
    • Ciasta wygladają przepięknie chociaż powiem Wam,ze w takie gorące lipcowe dni nie mam ochoty na pieczenie. Ani na jedzenie ciast. Jest po prostu za ciepło. Preferuję teraz lekkie deserki. Bardzo często na przykład zalewam winogrona galaretką.Jest to ulubiony deserek moich dzieci.  Posmakowało nam również mrożone ptasie mleczko. Nie sądziłam wcześniej,że może być to takie smaczne Powstaje dobry, lekki deserek. Świetnie pasuje do tego ptasie mleczko Wedla białe albo ich nowa wersja o smaku truskawkowego szejka:
    • Chleb orkiszowy Bardzo fajny przepis na chleb orkiszowy. Zaletą jego jest bardzo mały nakład pracy. Nie będę wspominać o całym szeregu zalet mąki orkiszowej. Chleb jest po prostu bardzo zdrowy i bardzo smaczny. 
        Składniki na rozczyn: 2 łyżki mąki (typ do 750) 50 ml wody letniej (około 35°C) 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży prasowanych   Składniki na blaszkę 30x11 cm: 400 g mąki orkiszowej (typ 650-2000) 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli (my użyliśmy soli morskiej) 1 łyżka oliwy   Wykonanie: W pierwszej kolejności robimy rozczyn. Drożdże kruszymy z łyżeczką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i 50 ml wody, mieszamy i  nakrywamy ściereczką ,  odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu. Możemy użyć mąki tak jak my typ 650, ale bardzo dobry wychodzi łącząc dwie mąki np. typ 650 z typem 2000. Możemy eksperymentować, żeby sprawdzić, który nam będzie najbardziej smakował. Dodajemy sól i łyżkę oliwy. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo klejące, wiec używamy do mieszania i wyrabiania ciasta najlepiej drewnianej łyżki. Wystarczy góra 5min. Mieszamy zagarniając od dołu, żeby jak najwięcej dostało powietrza. Keksówkę lub foremkę do chleba (my użyliśmy typowej keksówki o wymiarach około 30x11 cm) smarujemy olejem. Blaszki nie musimy niczym obsypywać wystarczy sam olej, ponieważ ciasto drożdżowe ma to do siebie, że łatwo odchodzi i nie przykleja się do blaszki. Przerzucamy ciasto do foremki i równamy je dłonią namoczoną w wodzie. Wierzch ciasta lekko posypaliśmy solą morską co podczas jedzenia doda  fajny słonawy posmak. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi rosnąć powoli w temperaturze pokojowej. W naszym przypadku ciasto rosło 20 min. Wzrost jest bardzo szybki i musimy uważać, żeby nie przerosło, bo po wstawieniu do piekarnika ciasto po prostu nam opadnie. Ale nie martwmy się tym. Nawet jak opadnie chlebek  jest bardzo dobry i zjada się go ze smakiem. Dlatego musimy cały czas kontrolować stan ciasta! Jeżeli ciasto powiększy swoją objętość półtora razy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40 min. Jeżeli mamy typowe blaszki keksówki, to miedzy blaszką a ciastem wytwarza się para i ciasto nie przypieka się tak jak byśmy tego chcieli. Dlatego proponuje  zrobić tak jak my. Piekliśmy chlebek 30 min w blaszce, a następnie wyciągamy nasz chlebek z blaszki i wstawiamy jeszcze na około 10 min, żeby spód i brzegi (które stykały się z blaszką) ładnie się podpiekły  i stwardniały. Po upieczeniu chlebek zostawiamy na kratce z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
    • Półsłodkie bułeczki drożdżowe puszyste i rumiane. Najlepsze z masłem i konfiturami! Serdecznie zapraszam na film, który pokazuje jak zrobić bułeczki. https://www.youtube.com/watch?v=WeFXFYq27sA   Składniki:   400 g mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru ¾ szkl. ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania bułeczek Mak do posypania         Wykonanie:   Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i ¼ szkl. mleka, mieszamy i odstawiamy nakryte na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu.  Dodajemy sól, resztę cukru, jajko, stopione i ostudzone masło i ½ szkl.  mleka. Najpierw mieszamy łyżką do połączenia się składników, a potem dokładnie wyrabiamy ciasto, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i stolnicy. Jeżeli ciasto będzie za luźne podsypmy mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Następnie miskę natłuszczamy i pozostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia na    1 godz. Wyjmujemy nasze wyrośnięte ciasto na stolnicę i już bez używania  mąki  jeszcze chwilę wyróbmy ciasto, tak, żeby pozbyć się powietrza z wyrośniętego ciasta Jeżeli ciasto będzie się nam kleić do rąk lub do stolnicy to lekko posmarujmy stolnice olejem. Teraz formujemy bułeczki o wadze 50-60 g (wyjdzie około 12 bułeczek). Bułeczki formujemy przez zawijanie boków ciasta do środka (jak na filmie). Dzięki temu bułeczki urosną do góry a nie w szerz. Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy je na blaszce, w kilkucentymetrowych odstępach. Nakrywamy bułeczki ściereczką i pozawalamy im podwoić swoją objętość – około 30 min. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim każdą bułeczkę. Posypujemy po wierzchu makiem i wstawiamy do pieca, nagrzanego do 180 ° C. Pieczemy około 15- 20 min, aż zrumienią się na złoto.
    • Przepis znalazłam i wypróbowałam z tej strony: http://tosmakuje.blogspot.com/2015/08/pieczony-schab-na-kanapki-prosty-sposob.html Zmieniłam w nim to, że całość przygotowania mięsa miałam w naczyniu żaroodpornym i nie przekładałam go na róznych etapach przygotowania. Polecam spróbować, bo nie jest pracochłonny, a smaczny :)
  • Wpisy bloga

  • Ostatnie aktualizacje statusu