Skocz do zawartości

Czcionka I Kolory W Postach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#16 EWA1992

EWA1992

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia,muzyka,ogród i moje zwierzaki...

Napisano 06.05.2007 - 16:45

Ja poszłam po pomoc do syna i dał mi taki link do poczytania,może Wam też się przyda.... Szczerze mówiąc jest to dla mnie czarna magia :grin: .

http://webmaster.hel...ka/czcionka.htm

#17 iwona30

iwona30

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 1337 postów

Napisano 06.05.2007 - 19:47

U mnie też nie ma koloru tylko pogrubienia itd. a koloru nie ma. Pozdrawiam.

#18 Dalovay

Dalovay

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 191 postów

Napisano 06.05.2007 - 20:02

moze masz wcisniete usun formatowanie pierwszy kwadracik z lewej na gorze(AA) .jesli tak to wcisnij je jeszcze raz to przywrocisz formatowanie.POWODZENIA!!! :grin:

Z wiekiem zrozumialam Babę Jagę z Jasia i Małgosi. Zbudowała sobie wymarzony dom a bachory przylazły i zaczęły go jeść.

Dołączona grafika

#19 basga

basga

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 4238 postów

Napisano 06.05.2007 - 20:18

zobaczmy...,no nie wierzę...,jednak coś potrafię...

#20 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 811 postów

Napisano 06.05.2007 - 20:52

Gratuluję basqa :razz: . Przepraszam za brak odzewu, ale dopiero teraz dotarłem na dłużej przed komputer.

Generalnie jest tak:

[funkcja]tekst objety funkcja[/funkcja] - to między [ i ] nazywa się [b]tagiem[/b] - pierwszy (bez /) to tag otwierający, drugi to tag zamykający - tag otwierający może mieć parametr np: [funkcja=parametr]

Przykład:
[color="red"][color="red"]tekst w kolorze czerwonym[/color][/color]
czyli: włącz kolorowanie na czerwono, napisz "tekst w kolorze czerwonym" i zakończ pisanie tekstu w kolorze czerwonym

Z Waszych nieudanych prób widziałem, że albo było np: [ color=red][/color] (brak tekstu do napisania na czerwono - mechanizm forum uznaje to za błąd i wypisuje wtedy same tagi)

lub też zamieniona była kolejność tagów (najpierw zamykający a potem otwierający).

Trzeba kontrolować wstawianie tagów, gdyż edytor postów wstawia to w miejscu kursora, ale czasami ma jakieś "chimery" - wtedy wystarczy np. skopiować ręcznie treść tagów w odpowiednie miejsce.

Warto zapamiętać najważniejsze tagi:
[b][b]tekst pogrubiony[/b][/b]
[color="red"][color="red"]tekst czerwony[/color][/color]
[i][i]tekst pochylony (kursywa)[/i][/i]

Także:
[ url=http://www.adres.strony][url="http://www.adres.strony"]tresc linku[/url][/url]
lub uproszczona wersja: [ url][url="http://www.adres.strony"]www.adres.strony[/url][/url]

[ quote]cytat[/quote]
to:
[quote]cytat[/quote]

---------------------------------------------------------------------------------

Tutaj jeszcze mała (a w zasadzie duża :grin: moderatorska dygresja:

To co poniżej piszę tylko dlatego, że w minimalnej ilości zdarzają się posty napisane zupełnie niemożliwym do zaakceptowania formatowaniem (powyższy post daovay to przy tym błahostka :razz: - ale rozumiem, że powstał on tylko jako demonstracja możliwości formatowania tekstu :razz: ). Takie posty są w 99% przywracane do naturalnego stanu. Podobnie jak, zdarzające się w równie marginalnej liczbie tematy postów w stylu: "SUPER PRZEPIS: i tutaj nazwa przepisu".

Do rzeczy:

Czuję się w obowiązku zaapelować (podobnie jak to pisałem w temacie o ozdobnych podpisach), żeby funkcji formatowania nie nadużywać. Generalnie nie powinno być to używane do wyróżniania Waszego postu na tle innych postów (wtedy może dojść do takiej sytuacji, że autorzy innych postów nie będą chcieli pozostać niezauważeni i swoje posty także np. napiszą większą czcionką i temat stanie się zupełnie niepotrzebnie nieczytelny i "choinkowaty"). Posty pisane [b]w całości[/b] np. na czerwono lub dużą czcionką będą przez administratorów [b]przywracane do normalnego stanu[/b].

Pamiętajmy, że formatowanie tekstu ma za zadanie [b]tylko i wyłącznie[/b] ułatwić jego czytanie. Stwierdzono, że większości Internautów najwygodniej czyta sie taki właśnie zwyczajny tekst z ew. pogrubionymi, lub wyróżnionymi kolorem (zwykle czerwonym) fragmentami. Ostatnią możliwością, ale już na granicy "tolerowalności" przez ogół internatów jest możliwość delikatnego powiększenia czcionki.

Formatowania używajmy do np. [b]pogrubienia ważnej części naszego posta[/b] - najczęściej wystarczy w ten sposób zwrócić uwagę na pojedynczy, ale ważny wyraz lub krótkie wyrażenie.

Nieco luźniej potraktujemy oczywiście tematy w mniej "poważnych" podforach (np. humor, czy ro). Jednak przepisy pisane na czerwono, zielono, czy też dużą czcionką będą potraktowane jak wyżej - czyli sformatowane tak, aby wyglądały normalnie.

Ogólnie pilnujmy, żeby forum było czytelne i nie wystąpił efekt przerostu formy nad treścią. Wszystko co napisałem oczywiście nie jest moim wymysłem - są to pewne zasady [b]netykiety[/b], które np. określają, że treść pisana W CAŁOŚCI WIELKIMI LITERAMI stanowi pewne wyrażenie krzyku i tak jest w Internecie traktowana - podobnie traktowane są pogrubione czy czerwone posty.

Oczywiście, drogie Panie i Panowie, jak zawsze traktujcie to jako takie moje wskazówki - poza ew. przywróceniem naturalnego wyglądu postu żadnych innych konsekwencji nie będzie :razz:

Pozdrawiam
Marcin
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#21 Basia K

Basia K

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 1041 postów

Napisano 11.05.2007 - 20:54

jeszcze musze pocwiczyc....
Nie bylo mnie pare dni,musze wszystko dokladnie doczytac i pojac :razz: