Przepis Na Pierniki

18 posts in this topic

Posted · Report post

Przyznaje sie nigdy jeszcze nie pieklam piernikow a wiem ze trzeba je duzo wczesniej przygotowac zeby byly w sam raz na Swieta Bozego Narodzenia.Prosze o latwy wyprobowany przepis . ;) Danusia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Danusiu jak wejdziesz na słodkości to na dole po lewej stronie jest ramka i pisze słowa kluczowe, kliknij i zginie napis, wpisz piernik i kliknij przeszukaj forum i ukażą się przepisy na pierniki. Są również przepisy które robi się wcześniej. Ja Tobie mogę podać przepis sprawdzony na piernik dojrzewający 2 tygodnie, po tym czasie ciasto daje się do formy i od razu piecze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Inia mialam na mysli pierniczki jak cisteczka moze sie zle wyrazilam.A nic takiego nie umie znalesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Przepis o ile pamiętam na pierniczki podawałam i można je przechowywać nawet kilka tygodni w zamkniętej puszce. Przepis też jest wypróbowany, postaram się poszukać na forum, jak nie znajdę to podam Tobie go jeżeli zechcesz. Znalazłam, musisz wpisać w słowach kluczowych pierniczki, zamiast utuczonych przypraw dodaj przyprawę do piernika ale nie całe opakowanie jeżeli będzie ten przepis Tobie odpowiadał. Ja piekłam je zawsze dużo wcześniej przed świętami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Inia Ty jestes jak zwykle niezwaodna. dziekuje Ci bardzo. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pierniczki te można nawet przechowywać w zamkniętej puszce kilka tygodni.

2 szklanki mąki

2 jajka

łyżka masła

2 łyżki miodu

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, pieprz)

Do ozdabiania pierniczków:

migdały, orzechy, wiórki kokosowe

lub kolorowy maczek

polewa czekoladowa

Ja zamiast utłuczonych przypraw dodaję małą paczkę przypraw do pierników.

Do przesianej mąki wlać rozpuszczony miód i łyżką wyrobić. Dodać cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jedno jajko. Następnie dobrze wyrobić ręką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej maką i foremkami wykroić pierniczki, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15 minut. Ostudzone polać polewą czekoladową i udekorować.

ina12

MAMALU O TEN PRZEPIS CHYBA CHODZIŁO INIE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja piekę według tego przepisu: Pierniki Skład: 0,8 -1 kg mąki (około 6 szklanek) 2 jajka 125 g margaryny (pół kostki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 paczka przypraw do pierników 0,5 szklanki miodu 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Cukier podsmażyć na brązowo (skarmelizować), dodać do niego mleko, miód, margarynę - na małym ogniu gotować i mieszać tak długo, aż się wszystko rozpuści. Po przestudzeniu dodać przyprawy do piernika, mąkę, jajka, sodę oraz kakao i wyrobić dobrze ciasto (nie może być za twarde, ale jednocześnie musi być na tyle gęste, aby dało się nam rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki). Piec około 8-10 minut w temperaturze 200 stopni na natłuszczonej blasze. Polukrować, maczając w rozpuszczonym w odrobinie wody cukrze pudrze (można dodać do tego sok z cytrynu lub olejek zapachowy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Halinka trzeba by uzupelnic przepis na pierniczki bo nie podalas ile cukru.Pozdrawiam :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Justynko dziękuję, chodziło mi o ten przepis. Violu a Tobie dziekuję bo przeoczyłam cukier, jak dobrze że zauważyłaś, zaraz dodam. Cukru trzeba dodać 3/4 szklanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Halinko, a ja bym chętnie spróbowała ten dojrzewajacy 2 tygodnie piernik - jeżeli mozesz to podaj mi przeis. dzieki, pozdrawiam pa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Agnieszko podaję przepis. Piernik dojrzewający dwa tygodnie. 3 szklanki mąki 13 dag margaryny 4 łyżki cukru na karmel 1/2 szklanki mleka 1 duże jajko lub 2 małe 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 paczka przyprawy do pierników tłuszcz i bułka tarta do formy Cukier zrumienić na karmel, dodać miód, margarynę oraz cukier i mieszając rozpuścić. Po ostygnięciu dodać stopniowo przesianą mąkę, jaja i przyprawy, wlać mleko z rozpuszczoną w nim sodą. Ciasto wymieszać i przełożyć do kamiennego garnka, przykryć pergaminem, obwiązać i włożyć do lodówki na dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i piec ok. 50 - 60 min. w temp 180*C. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Halinko jak wygląda kamienny garnek? pierwszy raz się z takim określeniem spotykam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Halinko, serdecznie dziekuje za przepis - biorę sieza niego w sobotę - będzie akurat na świeta. A co sądzisz o dodaniu do niego bakalii po 2ch tygodniach przed wyłozeniem na blachę? Marzycielko, odpowiem za Halinkę - chodzi zapewne o naczynie gliniane (takie np do kiszenia ogórków itp) - u nas mówi sie zamiennie naczynie gliniane i kamienny garnek albo w skrócie kamieniak. Halinko, podzielę sie komentarzem ale oczywiscie po 2 tygodniach. pozdrawiam serdecznie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dzięki niuniaczku za informację

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Agnieszko dziękuję za udzielenie Lidce prawidłowej odpowiedzi. Ja jak piekłam bakali nie dodawałam, jak chcesz dodać to dodaj od razu jak będziesz robiła ciasto. Serdeczne pozdrowienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

HALINKO, ciasto zrobione - leżakuje w lodówce i czeka na swoja kolej. Zdziwiłam sie ze mi takie rzadkie wyszło - ale z drugiej strony to przeciez ma być pulchny piernik - po prostu nie mam doświadczenia. Nigdy nie robiłam "piernika leżakujacego", choć dużo o nim słyszałam. Domyślam sie ze to ilość na keksówkę - czy na duzą blachę? - jak Ci wyszło? dzięki serdecznie pozdrawiam, pa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Agnieszko ja je piekłam w dużej tortownicy, ciasto wychodzi rzadkie, myślę że Twoje nie wyszło za rzadkie bo by było trzeba trochę mąki dodać. W lodówce ono ściagnie, a jak po wyjęciu by się kleiło to podsyp mąką, ten piernik jest naprawdę bardzo dobry. Pozdrawiam serdecznie. Pa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.