Ja piekę według tego przepisu:
Pierniki
Skład:
0,8 -1 kg mąki (około 6 szklanek)
2 jajka
125 g margaryny (pół kostki)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 paczka przypraw do pierników
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Cukier podsmażyć na brązowo (skarmelizować), dodać do niego mleko, miód, margarynę - na małym ogniu gotować i mieszać tak długo, aż się wszystko rozpuści. Po przestudzeniu dodać przyprawy do piernika, mąkę, jajka, sodę oraz kakao i wyrobić dobrze ciasto (nie może być za twarde, ale jednocześnie musi być na tyle gęste, aby dało się nam rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki). Piec około 8-10 minut w temperaturze 200 stopni na natłuszczonej blasze. Polukrować, maczając w rozpuszczonym w odrobinie wody cukrze pudrze (można dodać do tego sok z cytrynu lub olejek zapachowy).