Skocz do zawartości

Mila

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    28
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Mila

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Poznań
  1. Ja proponuję bardzo słodki deser wigilijny - Kutia Skład: 1 szklanka pszenicy 0,5 litra miodu 50 dag cukru 50 dag maku bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, figi, migdały itp. Wykonanie: Pszenicę wypłukać i namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę. Miękką odsączyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć, dwukrotnie przemielić (można skorzystać z gotowego mielonego maku), wymieszać z miodem, cukrem i bakaliami. Tuż przed podaniem dołożyć pszenicę (zbyt wcześnie wymieszana z masą makową twardnieje). Kutię podawać lekko schłodzoną. Moż
  2. Mila

    Delicje W Galaretce

    Właśnie takiego przepisu szukałam :smile:
  3. Ja przed sklejeniem, brzegi pierogów maluję wodą - bardzo ułatwia to ich lepienie. Ciasto na pierogi robię tak samo. A jeżeli mowa już o pierogach, jako że zbliża się Wigilia to proponuję farsz z kapustą i grzybami: Skład: 2/3 kiszonej kapusty 1/3 suszonych grzybów pieprz Wykonanie: Kapustę i grzyby ugotować razem do miękkości (dolewając trochę wody), posiekać i doprawić według uznania pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać wcześniej przygotowane ciasto na pierogi i gotować w osolonej wodzie. Pierogi te można podawać z podsmażoną cebulką, lub podsmażyć na rumiano na olej
  4. Ja piekę według tego przepisu: Pierniki Skład: 0,8 -1 kg mąki (około 6 szklanek) 2 jajka 125 g margaryny (pół kostki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 paczka przypraw do pierników 0,5 szklanki miodu 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Cukier podsmażyć na brązowo (skarmelizować), dodać do niego mleko, miód, margarynę - na małym ogniu gotować i mieszać tak długo, aż się wszystko rozpuści. Po przestudzeniu dodać przyprawy do piernika, mąkę, jajka, sodę oraz kakao i wyrobić dobrze ciasto (nie może być za twarde, ale jednocześnie musi być na tyle gęste, aby dało się na
  5. Śmietanę z serkiem wystarczy delikatnie ale dokładnie wymieszać. Ja zawsze dodaję serek do śmietany, ale myślę że nie ma to większego znaczenia. Życzę udanych i smacznych wypieków :grin:
  6. Mila

    Gofry Inaczej

    Ja takiej sprytnej suszarki nie mam i wykładam gofry na ręcznik papierowy - też działa ;) Chociaż na ogół nie ma problemów z tym, gdyż gory znikają z talerza zanim zrobią się wilgotne i ostygną - mężulek to wielki łasuch na słodkie ;) Nasza córeczka i ja (obecnie jem za dwoje) też bardzo lubimy gofry - zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Nie mogę się już doczekać sezonu truskawek!!
  7. Mila

    Gofry Inaczej

    Basga dziękuję za uznanie i bardzo się cieszę że smakowało :smile:
  8. Witam! Ja zawsze robię karpatkę według takiego przepisu: krem do karpatki Smacznego!
  9. Skład: 1 duży kefir (400 gr) 2 jajka 6 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia mąka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Mąki dodajemy tyle, aby nasze ciasto było lejące, ale nie rzadkie (ilość mąki znacząco zależy od “wodnistości” kefiru). Smażymy w gofrownicy do momentu, aż się dobrze zrumienią. Gofry są najlepsze z bitą śmietaną i owocami :-) Podobne ciasto robię na naleśniki - używając kefiru zamiast mleka uzyskujemy efekt takiej kruchości, ciasto nie jest takie "gumowate" Polecam! Moja rodzinka zajada się takimi goframi i naleśnika
  10. Mila

    Sałatka Gyros

    Sałatka super! Zrobiłam ją w niedzielę i wszystkim smakowała. Pozwoliłam sobie jednak na małą modyfikację - wymieszałam wszystkie składniki i dodałam kukurydzę :-) Pycha!
  11. Przepis raczej powszechnie znany, ale jako że sezon śliwek trwa, może kogoś kto nie ma pomysłu na obiad zainspiruje ;-) Knedle to danie szybie, proste i bardzo smaczne. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami, na przyklad truskawkami. Skład: 2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 jajka mąka 1 kg śliwek Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mudurkach, ostudzić i obrać z łupinek, następnie udusić, dodać jajka, mąkę i wyrobić ciasto tak by nie kleiło się do rąk. Z ciasta formułujemy kulki wkładając w środek połówkę śliwki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Podajemy z cu
  12. hmm, kusząca propozycja ;-) Na pewno przetestuję!
  13. Sezon jabłek trwa, tak że ten przepis myślę "na czasie" ;-) Skład: 300 gr serka homogenizowanego (zwykły lub waniliowy) 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250 gr) 3-4 jabłka cukier puder do posypania (lub na lukier) Wykonanie: Ze wszystkich składników dobrze wyrobić ciasto i wstawić je na 3 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i powykrawać kwadraty. W środek każdego kwadratu włożyć kawałek jabłka, rogi zagiąć do góry i skleić palcami. Ciastka pieczemy w bardzo gorącym piekarniku 250-300 stopni, przez ok. 10-15 minut, po przestudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
  14. Mila

    Bigos Z Pora

    To już chyba wiem co dziś u mnie będzie na kolację ;-) Przepis zapowiada się ciekawie!
  15. Skład: 25 dkg białego sera 1 jajko 1/4 szklanki mleka szczypta soli około 2 szklanek mąki (tyle żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Wykonanie: Z wszystkich składników zagnieść ciasto, mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Na stolnicy uformować wałek, lekko spłaszczyć, pokroić skośnie na kawałki i ugotować tak przygotowane kluski w lekko osolonej wodzie (gotować do momentu wypłyniencia). Ugotowane kluski można dodatkowo podsmażyć na maśle. Podawać według uznania, na przykład z cukrem i cynamonem, z solą lub śmietaną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.