teresap Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Nie wiem jak to się stało ale nie mam nazwy placuszka ani masy Może ktoś pomoże co to jest i uzupełni moje braki Bo chce upiec na Święta POMOCY SKŁADNIKI CIASTA -30 dag maku -25 dag cukru pudru -15 dag margaryny Kasi -10 dag miodu-prawdziwego -8 jajek -łyżeczka sody -łyżka kakao -3 łyżki mąki ziemniaczanej -bakalie Mak sparzyć i zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mak,mąkę,sodę kakao,bakalie i pianę ubitą z białek. Ciasto wylać na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki krupczatki Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i mąkę.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. Po ostygnięciu biszkopt pokroić w paski szerokości 2 cm. Dodatkowo zrobić krem budyniowy.Myślę że każdy ma swój ulubiony.Ja robię krem taki jak do ciasta Krakersik,tylko nie daję kokosu.Uważam że jest najlepszy. Dodatkowo przygotować 2 galaretki o różnych smakach [ja dałam wiśniową i agrestową ] Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody.Dobrze schłodzić,aż będzie tężała. UŁOŻENIE -placek makowy-1/2 kremu-paski biszkoptu-między paski galaretka-1/2 kremu- placek makowy-polewa czekoladowa. Może się wydawać ,że jest dużo pracy przy tym cieście ale warto go zrobić.Jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 http://www.smaczny.pl/forum/CygaNska-Droga-t4634.html Hmm... a wateczek to w gieldzie przepisow winien byc zalozony :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 DAVAY - bardzo , bardzo , bardzo Ci dziękuje POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Temat już jest na swoim miejscu, pozdrawiam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Ja mam taki przepis pod nazwą "cygan" ewentualnie "cyganska droga" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 'Alinko " dziękuje, już go piekłam - taki sobie Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.