Pączki
Składniki
• 1/2 kg mąki pszennej
• 5 dag drożdży
• 1 szklanka letniego mleka
• 6 zółtek
• 1/2 szklanki cukru
• 10 dag masła lub margaryny
• 1 kieliszek rumu lub spirytusu
• szczypta soli
• 1/2 słoika marmolady
• cukier puder
• olej lub smalec do smażenia
Etapy przygotowania
1. Drożdże ,łyżka cukru ,mleko i tyle mąki żeby zarobić rozczyn .Odstawić do wyrosnięcia ,dodać resztę cukru ,żółtka urabiać ciasto aż bedzie odchodziło od dłoni ,nastepnie dodac rozpuszczone masło ,sól ,rum -wyrobić pozostawić w ciepły miejscu do wyrosniecia ,nastepnie należy rozwałkowac ciasto i wykrawac szklanką kółka ,nadziewać marmoladą ,pozostawic do wyrośnięcia , paczki powinny podwoic swoja obietośc ,smażyć na gorącym ,głebokim tłuszczu. nastepnie wyłożyc na pergamin po ustygnięciu posypac cukrem pudrem lub oblać lukrem i przyozdobić smażoną skórką z pomarańczy .
Extra Przepisy
Pączki Doskonałe
Rozpoczęty przez kondi, 22.05.2008 12:39
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22.05.2008 - 12:39
#3 Gość_arczi_*
Napisano 30.01.2009 - 16:50
ale co zrobic aby sie nie rozpadly podczas smarzenia??
Napisano 31.01.2012 - 09:33
Mam to samo pytanie... zwykle mi się rozpadają i wycieka z nich marmolada podczas smazenia.
Napisano 31.01.2012 - 11:32
Być może ciasto jest za twarde lub pączki są źle sklejone i wypływa potem marmolada. A może jest jej za dużo. Najlepiej też używać gęstej marmolady.
A może pączki się nie rozpadają lecz pękają... a pękać mogą dlatego, że jeszcze nie wyrosły, a już zostały wrzucone do oleju - smażą, rosną i pękają.
Kiedyś słyszałam, taką poradę, żeby pączki nie pękały podczas smażenia, to do ciasta należy dodać 2-3 łyżki octu.
A może pączki się nie rozpadają lecz pękają... a pękać mogą dlatego, że jeszcze nie wyrosły, a już zostały wrzucone do oleju - smażą, rosną i pękają.
Kiedyś słyszałam, taką poradę, żeby pączki nie pękały podczas smażenia, to do ciasta należy dodać 2-3 łyżki octu.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 31.01.2012 - 20:46
Ja smażę pączki bez nadzienia i po wyjęciu z oleju i osączeniu nadziewam szprycą do dekoracji tortu (długa końcówka). Pozdrawiam