kondi Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Pączki Składniki • 1/2 kg mąki pszennej • 5 dag drożdży • 1 szklanka letniego mleka • 6 zółtek • 1/2 szklanki cukru • 10 dag masła lub margaryny • 1 kieliszek rumu lub spirytusu • szczypta soli • 1/2 słoika marmolady • cukier puder • olej lub smalec do smażenia Etapy przygotowania 1. Drożdże ,łyżka cukru ,mleko i tyle mąki żeby zarobić rozczyn .Odstawić do wyrosnięcia ,dodać resztę cukru ,żółtka urabiać ciasto aż bedzie odchodziło od dłoni ,nastepnie dodac rozpuszczone masło ,sól ,rum -wyrobić pozostawić w ciepły miejscu do wyrosniecia ,nastepnie należy rozwałkowac ciasto i wykrawac szklanką kółka ,nadziewać marmoladą ,pozostawic do wyrośnięcia , paczki powinny podwoic swoja obietośc ,smażyć na gorącym ,głebokim tłuszczu. nastepnie wyłożyc na pergamin po ustygnięciu posypac cukrem pudrem lub oblać lukrem i przyozdobić smażoną skórką z pomarańczy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANGI Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Uwielbiam pączusie:) A te tak ślicznie wyglądają że aż mi ślinka na nie leci:) Przepisik napewno wypróbuję i nie będę z tym czekać do tłustego czwartku:))) Pozdrawiam cieplutko:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 ale co zrobic aby sie nie rozpadly podczas smarzenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wioleta21 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Mam to samo pytanie... zwykle mi się rozpadają i wycieka z nich marmolada podczas smazenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Być może ciasto jest za twarde lub pączki są źle sklejone i wypływa potem marmolada. A może jest jej za dużo. Najlepiej też używać gęstej marmolady. A może pączki się nie rozpadają lecz pękają... a pękać mogą dlatego, że jeszcze nie wyrosły, a już zostały wrzucone do oleju - smażą, rosną i pękają. Kiedyś słyszałam, taką poradę, żeby pączki nie pękały podczas smażenia, to do ciasta należy dodać 2-3 łyżki octu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Ja smażę pączki bez nadzienia i po wyjęciu z oleju i osączeniu nadziewam szprycą do dekoracji tortu (długa końcówka). Pozdrawiam :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.