Witam
Chciałbym przygotować coś typu owocowo-słodką potrawę. A mianowicie. Przygotować banana i oblać go sosem czekoladowym, bądź tofim. Ale by był gorący. Najlepiej czym to zrobić jakim sosem?
i czy coś polecacie z owoców zrobić? Nie jestem jakims wielkim znawcą kuchni, ale chcialbym zrobić taką małą przekoskę z owoców(arbuz, banany, winogrona, jabłka może, czereśnie)
Może to głupie co napisałem, ale ja sie nie znam a nie chce zmarnować potrawy. Czy mógłby ktoś proste i smaczne a zarazem fajnie skomponowane przepisy na owoce?
Przepisy Extra
Jak To Zrobić, Proszę O Pomoc
Rozpoczęty przez Gość_Meridol_*, 07.07.2009 10:06
1 odpowiedź w tym temacie
#1 Gość_Meridol_*
Napisano 07.07.2009 - 10:06
Napisano 13.07.2009 - 11:56
Może jestem w stanie Ci pomóc. U mnie cieszy się popularnością sałatka owocowa. Bierzesz kilka owoców, ja najczęściej używam (z puszki) ananasów i brzoskwiń oraz (śweiżych) mandarynek lub pomarańczy, bananów, winogron, truskawek i w sumie wszystkiego innego co mi w ręce akurat wpadnie, typu melon czy arbuz. Możesz użyć jeszcze jabłek, ale żeby nie zbrązowiały to najlepiej gotowe kawałki skropić sokiem ze świeżej cytryny. Pokrój wszystko na małe kawałki i zalej jogurtem, najlepiej kokosowym albo waniliowym. Zamiast jogurtu można zrobić bitą śmietanę. Jak chcesz banany w czekoladzie to najlepiej pokroić je wzdłuż i zalać czekoladą (tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić z 2 łyżeczkami słodkiej śmietany, czym płynniejszą czekoladę chcesz tym więcej śmietanki lub mleka) ale dla mnie i tak nie ma nic lepszego niż banan w bitej śmietanie
Ludzie chwalą jeszcze naleśniki z bananami jak chcesz banany na ciepło. 2jaja, 1szkl. mleka, 2łyżeczki cukru, szczypta soli i mąka do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem obtaczaj banany w cieście i smaż na ciemno złoty kolor. Potem możesz odgrzać na patelni lub w mikrofali i zalać polewą czekoladową.
Dobra, mam nadzieję, że odpowiedź jest dość wyczerpująca i że chociaż troszkę Ci pomogłam. Pozdrawiam.
Ludzie chwalą jeszcze naleśniki z bananami jak chcesz banany na ciepło. 2jaja, 1szkl. mleka, 2łyżeczki cukru, szczypta soli i mąka do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj, a potem obtaczaj banany w cieście i smaż na ciemno złoty kolor. Potem możesz odgrzać na patelni lub w mikrofali i zalać polewą czekoladową.
Dobra, mam nadzieję, że odpowiedź jest dość wyczerpująca i że chociaż troszkę Ci pomogłam. Pozdrawiam.
Podaję zawsze temperaturę pieczenia w piekarniku na gaz,
piekarnik na prąd to 20 stopni mniej :)
Uwielbiam słodkie zarówno jeść jak i piec ^_^
♥ Smacznego wszystkim ♥
PS. Staram się codziennie zaglądać na forum
więc szybko i chętnie odpowiem na pytania
jeśli mój przepis nie jest jasny :)
piekarnik na prąd to 20 stopni mniej :)
Uwielbiam słodkie zarówno jeść jak i piec ^_^
♥ Smacznego wszystkim ♥
PS. Staram się codziennie zaglądać na forum
więc szybko i chętnie odpowiem na pytania