Skocz do zawartości

Kasia M.

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    66
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1 Neutralny

O Kasia M.

  • Tytuł
    Stały bywalec
  • Urodziny 30.08.1986

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Śrem
  1. Kasia M.

    Panierki

    Bardzo się cieszę że komuś jeszcze smakuje :smile: Zapach też mi się podobał a smak zupełnie inny, nie? Dzięki za informację i pozdrawiam :* Kasia
  2. Witam. Żeby nie było niedomówień, jeśli piszesz o takim "naszym" sosie greckim na bazie pomidorów to mam trochę pomysłów. Z kurczakiem to nie wiem. Może z jakimiś pulpetami już bardziej. My ostatnio jedliśmy z podsmażanymi pierogami z kapustą i grzybami i polane tym sosikiem, pycha! Jak tak pomyślę, to mogłoby być ciekawie z ryżem lub z makaronem jakby jeszcze parę warzyw dodać. Wracając do ryby to my też do karpia smażonego lubimy bardzo, nie wiem do jakiego rodzaju ryb Ty go używałaś. W każdym razie z pierogami rewelacja ;p Pozdrawiam i mam nadzieję że chociaż coś Ci podsunęłam do głowy :)
  3. Takie fajnie mokre w środku wychodzą. Nie wiem, mi takie pasują w każdym razie ;p Przecież jestem na zdjęciu, można mnie zobaczyć ;) Cieszę się, że się podoba :) Również pozdrawiam.
  4. Przechodzę w filmiki (tak, to moje, ja na nich jestem ;p)
  5. Kasia M.

    Tiramisu

    Widzę porządny przepis, mam taki sam a swój dostałam od Włoszki :) Tylko ja praktycznie rozmaczam biszkopty w kawie (rozpuszczalnej i posłodzonej - kwestia gustu ;p) PS. Polecam zamiast kakao na wierzch utrzeć czekoladę, sporą warstwę :mrgreen: Polecam bo tiramisu przepyszne! Pozdrawiam
  6. Nie ma za co, najważniejsze to się nie zniechęcać po porażce. Liczę że się podzielisz czy kolejne Ci wyszły :smile: Pozdrawiam :smile:
  7. Poprawka na kakao: zapomniałam że mało gorzkie miałam więc dajcie max 1,5-2 łyżki płaskie... Przepraszam ;)
  8. Kasia M.

    Pomocy!

    Hmmm, mi to wygląda tak: 1. Za krótki czas pieczenia, 2. Owoce muszą być do takich "małych" wypieków trochę podsuszone bo w trakcie pieczenia puszczają za dużo soku na tak małą ilość ciasta. 3. Często mi się zdarza że w książeczkach do pieczenia są jakieś dziwne błędy i proporcje więc wszystko robię na wyczucie ;p Mogę polecić Ci mój przepis (sama go kombinowałam) na muffinki: Tylko daj max 1,5-2 płaskie łyżki kakao bo ja zapomniałam że miałam swoje kakao słabo gorzkie ;p Kasia
  9. Kasia M.

    Panierki

    Żeby nie było od razu piszę, że przepis znalazłam na YouTube, wypróbowałam, pycha! Kurczak jak w KFC (jakoś tak się nazywało) Piersi z kurczaka kroimy w paski. do miski wsypujemy mąkę (duuużo) i do tej mąki sypiemy ok. 1 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia, wegetę (warzywko czy kucharek czy czego tam używamy), sól (nie trzeba żałować), paprykę i jakieś zioła suszone. I to wszystko zamieszać oczywiście. Do drugiej miski lejemy wodę. I tak po kolei: Kurczak w mąkę, w wode, w mąkę, w wodę (każdy kawałek kurczaka ok. 3 razy w mące musi być obtoczony). Potem to smażymy w garnuszku w głębokim o
  10. Dziękuję :biggrin: Ciasteczka w zależności od wyobraźni. Można jeszcze podzielić każdą połowę ciastek na kilka części i zrolować na cienko, potem sklejać ruloniki w ten sposób: (i też potem plasterki wycinać) białe - ciemne - białe (jedna warstwa) ciemne - białe - ciemne (druga warstwa) I wyjdzie taka ala szachownica ;) Tylko wtedy lepiej między pierwszą a drugą warstwą posmarować białkiem żeby się skleiły :) Pozdrawiam, Kasia.
  11. Składniki: 150g masła (miękkiego), 1/2 kubka cukru pudru, szczypta soli, ok. 200g mąki, 1-2 łyżki kakao. Wykonanie: Masło z pudrem i solą zmiksować na puszysto. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto na gładko aż przestanie się kleić do rąk. Podzielić na pół, do jednej połówki dodać kakao i wyrobić. Zawinąć obie części ciasta w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Rozwałkować ciasta i ułożyć jedno na drugim, zawinąć jak roladki i kroić plasterki grube na ok. 7mm. Jak podczas zwijania ciasto będzie pękać to nic nie szkodzi bo się porobi
  12. Witaj. W sumie chilli to papryka a pepperoni to nazwa (bodajże) hiszpańskiej suchej dość ostrej salami. Ostrzejszą odmianą chilli są papryczki jalapeno (czyt. halapinio). Nie wiem dlaczego się przyjęło w Polsce że pepperoni to nazwa papryki. Kiedyś też szukałam właśnie informacji na ten temat i znalazłam właśnie taką. Jeśli owa informacja jest błędna to przepraszam.
  13. Ciężko tak stwierdzić bo nie znam Twojej dziewczyny, co lubi do jedzenia i takie tam. Ale jestem pewna że jeśli zorganizujesz stolik na środku pokoju z jasnym obrusem, żadnego światła oprócz świeczek i jakieś dobre wino to jedzenie zejdzie na dalszy plan :) Pamiętaj że liczą się chęci :) Pozdrawiam i powodzenia.
  14. Witam cię, ja dostałam taki przepis od włoskiej koleżanki i jest dobry :) Składniki: ok.300ml (1 kubek) ciepłej wody 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 kubka mąki 1/2 paczuszki drożdży w proszku (takie pakowane po 7gram ja miałam) ja jeszcze dodaję łyżkę wymieszanych ziół (np. bazylia, oregano itp) i to całkowicie zmienia smak ciasta na taki super :cool: + mąka kukurydziana (patrz w Pieczenie na dole) Wykonanie (dużo pisania ale idzie szybko): Wymieszać suche składniki, dolać wodę, wymieszać, dolać olej i wyrabiać co najmniej 5 minut. Uformować kulkę i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5
  15. Przygotowanie: 10-15 min, Pieczenie: po 6-8 min. na blachę. Składniki: 4 białka, 350g cukru pudru, 2 czubate łyżki i jedna płaska mąki, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, ok. 100g orzechów (np włoskich) drobno rozkruszonych *ja dałam pół na pół orzechów włoskich i migdałów i wyszły dobre :smile: Wykonanie: Białka zmiksować z pudrem na sztywną pianę. Dodać mąkę, kakao i kawę rozpuszczoną w ok. łyżce letniej wody. Miksować aż się wszystko dobrze połączy. Na koniec dołożyć orzechy i wymieszać. Nagrzać piekarnik do ok. 180-190stC. Blachę wysmarować tłuszczem
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.